14-01-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Warzywa i owoce intensyfikują reakcję organizmu na zagrożenia i zmniejszają ryzyko infekcji.
Owoce i warzywa przydają wielu korzyści - wśród nich wymienia się m. in. wzmocnienie osób starszych, które stają się dzięki temu bardziej chronione przed chorobami i zakażeniami.
Taka konkluzja płynie z badania Uniwersytetu Królowej w Belfaście (Queen's University of Belfast). Wzięło w nim udział 80 osób w wieku 65-85 lat, które cechowały się niskim spożyciem owoców i warzyw (maksymalnie dwie porcje dziennie). Uczestników podzielono na dwie grupy: pierwsza przez kolejnych 16 tygodni pozostawała na dotychczasowej diecie, drugiej zmieniono menu tak, że zaczęło obejmować co najmniej 5 porcji dziennie.
Po 11 tygodniach wszyscy uczestnicy zostali poddani szczepieniom przeciwko tężcowi i pneumokokom. Jak się okazało, druga grupa wykazała intensywniejszą odpowiedź na przeciwciała przy szczepionce przeciw pneumokokom, także gdy były to dla tych osób pierwsze szczepienia tego rodzaju.
Jak wskazują uczeni, każda porcja warzyw i owoców ponad początkowe dwie oznacza 17-procentowy wzrost poziomu przeciwciał IgG2 przeciw pneumokokom. Ponadto okazało się, że druga grupa zawsze była lepiej chroniona przed i chorobami.
Wyniki badań opublikowano w „American Journal of Clinical Nutrition".