08-11-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Codzienne jedzenie mlecznej czekolady może wyglądać na receptą na przyrost masy ciała, jednak nowe badanie z udziałem kobiet po menopauzie pokazało, że jedzenie pewnej ilości czekolady rano w wąskim przedziale czasu może pomóc organizmowi spalić tłuszcz i obniżyć poziom cukru we krwi .
Brytyjscy i hiszpańscy badacze chcieli ocenić skutki jedzenia mlecznej o różnych porach dnia. W ich testach wzięło udziałem kilkanaście kobiet po , które serwowały sobie 100 g czekolady rano (w ciągu godziny od przebudzenia) lub w nocy (w ciągu godziny przed zaśnięciem). Porównano przyrost masy ciała i inne efekty jedzenia tych słodkości u obydwu tych grup oraz pań, które w ogóle nie sięgały po czekoladę.
Jak odkryto:
- Poranne lub nocne spożycie czekolady nie miało związku z przybieraniem na wadze;
- Serwowanie sobie czekolady rano lub wieczorem może wpływać na poziom , skład , sen i nie tylko;
- Jedzenie większych ilości czekolady w godzinach porannych może pomóc spalić tłuszcz i obniżyć poziom glukozy we krwi.
- Wieczorna przekąska w postaci czekolady zmienia metabolizm spoczynkowy i wysiłkowy następnego ranka.
- Nasze odkrycia wskazują, że nie tylko co, ale także kiedy jemy, może oddziaływać na mechanizmy fizjologiczne mające wpływ na regulację masy ciała - mówi Frank Scheer, współautor badań. - Uczestniczki nie przytyły, pomimo zwiększonej ogólnej ilości dostarczanych codziennie kalorii. Wyniki pokazują, że czekolada zmniejszyła chęć na przekąski, co jest zgodne z obserwowanym we wcześniejszych badaniach zmniejszeniem apetytu i chęci na wykazanym w poprzednich badaniach - dodaje dr Marta Garaulet, także uczestnicząca w badaniach.
Na podstawie:
Menopauza - inaczej przekwitanie - nie jest chorobą, ale naturalnym procesem zachodzącym w kobiecym organizmie. Niestety, zmiany które wówczas zachodzą, zwiększają ryzyko wystąpienia wielu chorób. czytaj dalej »