30-06-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wakacje to czas, kiedy możemy zwolnić, odpocząć, zregenerować ciało i umysł zmęczone wieloma miesiącami ciężkiej pracy, stresu, braku snu i słońca. By odprężenie przyniosło wymierne efekty, czas urlopu warto wykorzystać także na zmianę nawyków żywieniowych na zdrowsze.
Wrogiem zdrowia jest pośpiechSzybko żyjemy, szybko pracujemy, szybko, czyli mało, śpimy, szybko robimy zakupy i szybko jemy. Nie mamy świadomości, jak szkodliwy może być dla naszego zdrowia ten pęd. Skorzystajmy z urlopu i zwolnijmy tempo. Przyjrzyjmy się uważnie temu, co i jak jemy, gdzie robimy zakupy, co mamy w lodówce na co dzień i czy to jest nam faktycznie potrzebne.
Jeśli zapowiada się urlop w domu, spędźmy ten czas celebrując codzienność. Na przykład – one też mogą być przyjemnością, na dodatek pożyteczną – jeśli je świadomie zaplanujemy. Zróbcie wspólnie listę zakupów, wybierając produkty, zdrowe i pełnowartościowe, które dadzą energię do wakacyjnych wypraw i spotkań z bliskimi: owoce, warzywa, ryby, chude mięso. Wybierzcie się na zakupy na targowisko, gdzie znajdziecie sezonowe produkty od lokalnych producentów a wasze zmysły odpoczną wśród pachnących kolorowych stoisk. A po powrocie do domu - ugotujcie wspólnie obiad. To świetny sposób, by członkowie rodziny razem spędzili czas i zbliżyli się do siebie. Najmłodsi będą mieć okazję, by poznać nowe smaki i polubić je. Wspólny obiad przy rodzinnym stole będzie doskonałym zwieńczeniem tego święta. A jeśli będziecie często powtarzać ten rytuał, wejdzie wam w nawyk i stanie się miłym i zdrowym przedłużeniem lata w pozostałych porach roku.
Jedziemy na wycieczkę!Planując wakacyjny wyjazd, zastanawiamy sie nad miejscem, hotelem, atrakcjami, które bedziemy mieli okazje zobaczyć. A czy myslimy o tym, co bedziemy jeść? Warto zaplanować również ten element wakacyjnej podróży. Dostępna jest obecnie szeroka oferta wczasów ze zdrową dietą. I nie oznacza to powszechnie znanych wczasów odchudzających, podczas których całe menu to liście sałaty i woda. W stałej ofercie hoteli, pensjonatów a nawet gospodarstw agroturystycznych jest opcja wyboru jadłospisu wegańskiego, wegetariańskiego czy z elementami zdrowej diety. Wystarczy powiedzieć o naszych oczekiwaniach przy rezerwacji. A jeśli nie planujemy korzystać z tzw. zbiorowego żywienia, podejdźmy po prostu bardziej świadomie do tego, co jemy. Latem jest ciepło, więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, pijemy więcej , warzywa i owoce są sprzedawane praktycznie na rogu każdej ulicy. Skorzystajmy z tego i wybierzmy to, co zdrowe.
Rodzinne wczasy zdrowotneBardzo trudno jest , a wprowadzenie modyfikacji w menu całej rodziny to już poważne wyzwanie. Skutecznym sposobem, by mu sprostać są wspólne wyjazdy na turnusy zdrowotne.
– To dobre rozwiązanie dla rodziny, w której ktoś zmaga się z nadwagą, ale również dla takiej, która chce zmienić swoje nawyki żywieniowe – wyjaśnia Monika Ciszek-Skwierczyńska, koordynator programu leczenia zaburzeń odżywiania w centrum La Fuente w Szczyrku - taki wyjazd to okazja, by się zatrzymać i przyjrzeć kondycji organizmu – dodaje. Podczas takiego tygodniowego pobytu, rodzina, pod opieką pediatry, dietetyka i psychologa poznaje skuteczne metody walki ze złymi nawykami żywieniowymi, które może wykorzystywać z powodzeniem na co dzień. I normalne dla nich staje się picie domowych soków wyciskanych z owoców zamiast tych ze sklepu, częste jedzenie warzyw i ryb, zastępowanie cukierków i czekoladek suszonymi owocami. A wspólne zakupy i gotowanie obiadu oraz rodzinne posiłki przy jednym stole - przyjemnym sposobem spędzania czasu w gronie bliskich.
Informacje o ekspercie:
Mgr Monika Ciszek-Skwierczyńska – psychoterapeutka, specjalistka terapii uzależnień i zaburzeń odżywiania. Posiada 19-letnie doświadczenie zawodowe. Specjalizuje się w leczeniu zaburzeń odżywiania i propagowaniu zdrowego stylu życia. Koordynuje program leczenia zaburzeń odżywiania w centrum La Fuente w Szczyrku.