20-06-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedna z agencji WHO informuje, że picie gorących napojów sprzyja rozwojowi nowotworów.
International Agency for Research on Cancer (IARC), agencja WHO, ostrzega, że picie np. gorącej kawy wiąże się z wyższym ryzykiem zachorowania na raka.
Herbata czy yerba mate może nam zaszkodzić, jeśli jest pijana jako mająca ponad 65 stopni Celsjusza. Chłodniejsza zaś jest szeroko polecana. Jak mówi Dana Loomis, współautorka badań, nie jest istotny rodzaj napoju, ale jego temperatura.
i herbata oraz yerba należą do najpopularniejszych napojów na świecie. Co roku wypija się miliardy filiżanek z ich zawartością. Są jednocześnie szeroko polecane, ponieważ mają ważne właściwości prozdrowotne. Przykładowo, w wielu badaniach wykazano, że kawa jest pomocna w profilaktyce różnych nowotworów. Okazuje się jednak, że i one mogą zaszkodzić - zagrażają zdrowiu, jeśli ich temperatura podczas spożycia jest zbyt wysoka.
Ogólnie rzecz ujmując, pije się zwykle, gdy jej tempreatura nie przekracza 60 stopni. Jednakże nierzadko, szczególnie w krajach, gdzie jesień i zima są naprawdę chłodne, zarówno kawa, jak i herbata są serwowane jako bardzo gorące i tak spożywane.
Badacze odkryli, że w tych regionach, gdzie pija się wspomniane napoje bardzo gorące (Chiny, Turcja, Iran, RPA), odnotowuje się wyższe wskaźniki raka przełyku. Co więcej, w badaniach laboratoryjnych wykazano, że picie wody o temperaturze 65-70 stopni wywołało guzy w przełyku myszy i szczurów.
Badania ujmowały czynniki stylu życia, które mogłby zniekształcić wyniki analiz, takie jak poziom spożycia lub .
Według Światowej Organizacji Zdrowia, jest odpowiedzialny za około 400 tysięcy zgonów z ośmiu milionów śmierci rocznie wywoływanych rakiem.