27-01-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Specjalna komisja przygotowała na zlecenie WHO raport dotyczący otyłosci wśród dzieci, wskaźnik kłopotów z wagą u najmłodszych jest wysoki.
Niedawno do szkolnych sklepików wróciły drożdżówki wycofane wcześniej ze względu na troskę o lepsze odżywianie się dzieci. Pomysł się nie udał, bo maluchy i młodzież zaopatrywali się w mniej zdrową żywność gdzie indziej. To jednak nie znaczy, że problem niezdrowej diety najmłodszych nie istnieje - nadwaga i otyłość u dzieci są coraz powszechniejsze. Światowa Organizacja Zdrowia wskazuje na globalny wymiar problemu.
Specjalna komisja (The Commission on Ending Childhood Obesity, ECHO) przedstawił raport końcowy, w którym apeluje o zajęcie się alarmującym poziomem otyłości i nadwagi u dzieci na całym świecie.
Raport przedstawia szereg zaleceń, które mają na celu odwrócenie tendencji tycia dzieci w wieku poniżej 5 lat. Co najmniej 41 mln dzieci w tej grupie wiekowej jest otyłych lub ma nadwagę, a największym wzrostem liczby maluchów niewłaściwą wagą odnotowuje się w krajach o niskich i średnich dochodach.
Według raportu wiele dzieci dorasta dziś w środowiskach sprzyjających przyrostowi masy ciała i otyłości. Procesy globalizacji i urbanizacji sprzyjają tworzeniu niezdrowych środowisk w krajach o wysokich, średnich i niskich dochodach we wszystkich grupach społeczno-ekonomicznych. Wprowadzanie na rynek niezdrowej żywności i wysokosłodzonych napojów jest głównym czynnikiem wzrostu liczby dzieci z nadwagą i otyłością, szczególnie w krajach rozwijających się.
Wskaźnik występowania nadwagi wśród dzieci w wieku poniżej 5 lat wzrósł w latach 1990-2014 z 4,8 do 6,1 procent, tj. 31 mln do 41 mln dzieci. Liczba dzieci z nadwagą w niższych krajów o średnim dochodzie wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu tego okresu: od 7,5 do 15,5 mln.
- Potrzebne jest zwiększone zaangażowanie polityczne w walce z globalnym wyzwaniem nadwagi i u dzieci. WHO musi współpracować z rządami, by wdrożyć szereg środków skierowanych na środowiskowe przyczyny otyłości i , i dać dzieciom zdrowy start w życie, na jakie zasługują - mówi Sir Peter Gluckman, współprzewodniczący Komisji.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »