19-12-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Za oknem bardziej jesienna niż zimowa pogoda, deszcz, wiatr i łatwo o przeziębienie. Tym bardziej warto zadbać o odpowiednią ilość witaminy C w diecie, bo jest niezbędna dla utrzymania silnego i skutecznego układu odpornościowego.
Witamina C zwiększa odporności organizmu na infekcje takie, jak przeziębienie i . Chociaż nie może zapobiec zachorowaniu w ogóle, badania wskazują, że ludzie, którzy ją regularnie zażywają, szybciej „wychodzą" z i mają łagodniejsze objawy.
Ponadto pomaga w gojeniu się ran i ma zasadnicze znaczenie dla produkcji kolagenu (rodzaju białka niezbędnego utrzymania dobrego stanu skóry, kości, ścięgien, mięśni i chrząstki), zwiększa absorpcję i pozwala uchronić się przed przez zwiększenie ilości przepływu krwi do oka.
To nie wszystko. Pełni też funkcje antyoksydacyjne pomagając w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do rozwoju , nowotworów i wielu innych problemów zdrowotnych.
Ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć witaminy C, niezbędne jest jej dostarczanie w diecie - szczególnie w okresach, gdy najłatwiej jest się przeziębić.
Co więcej, nie jesteśmy też w stanie zmagazynować większej ilości witaminy C, a długotrwałe braki mogą mieć poważny negatywny wpływ na organizm, trzeba zatem pamiętać o umieszczenie na stałe w jadłospisie produktów z jej zawartością. Gdzie jej szukać? Przede wszystkim w: owocach cytrusowych, kiwi, czarnej porzeczce, , papai, słodkiej papryce, brukselce, , kalafiorze. W razie potrzeby można też zażywać suplementy z witaminą C.