04-04-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Święta są od tego, by sobie pobłażać, uważa wielu ludzi i chętnie sięgają po wielkanocne przysmaki zapominając o ich kaloryczności. Oczywiście jadłospis świąteczny jest od tego, by go sobie w tym okresie serwować, ale warto zwrócić uwagę na wielkość dań i obfitość posiłków.
Pięknie udekorowane , jajka, słodkie baranki, czy pełne majonezu sałatki są kuszące, ale jeśli wśród noworocznych postanowień była zdrowa , którą od kilku miesięcy stosujesz, nie warto „dać się ponieść" za wielkanocnym stołem.
Jeśli w święta się przejesz lub zasmakujesz w wysokokalorycznych, pełnych tłuszczu i węglowodanów prostych potrawach, możesz kolejnych kilka miesięcy poświęcić na zrzucanie tego, co w krótkim wielkanocnym okresie ci przybyło. Zobacz, ile kalorii mają świąteczne potrawy.
Przykładowo, jajko z mlecznej czekolady o wadze 100 g przydaje ponad 500 kcal i 27 g tłuszczu. Jeśli zjesz dwa takie jaja, stracisz kilka tygodni dotychczasowych dietetycznych wysiłków.
z majonezem i talerz żurku z białą kiełbasą także około 500 kcal. A zjedzenie po takim śniadaniu jeszcze 100 gramów sałatki jarzynowej z majonezem to „zaopatrzenie się" w dalsze 200 kcal. Potem czas na kawę, a do niej np. babkę piaskową, której 100 g to 340 kcal. Takie przedpołudnie oznacza dostarczenie sobie 1000 kcal. i to jeszcze przed uroczystym obiadem i obfitą kolacją. Nic więc dziwnego, że dwa dni jedzenia podobnych dań oznacza dodatkowe kilogramy.
Oto lista kaloryczności niektórych innych dań:
- Mazurek (100 g) - 425 kcal
- Schab pieczony (100 g) - 291 kcal
- Biała kiełbasa (100 g) - ok. 300 kcal
- Żurek (250 ml) - ok. 250 kcal
- Łyżeczka majonezu - ok. 70 kcal
- Szynka wieprzowa gotowana (100 g) - 230 kcal
Jak się jednak oprzeć tym wszystkim smakowitościom? To proste - nie warto się im opierać, ale trzeba próbować w niewielkich ilościach. Poza tym warto pamiętać, że spędzanie czasu za stołem sprzyja przejadaniu się, dlatego dietetycy polecają spacery, zabawy z dziećmi i inne aktywności, które pozwolą lepiej kontrolować co się je.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »