Z najnowszych doniesień naukowych wynika, że sól spożywana w nadmiarze znacząco przyczynia się także do rozwoju otyłości, zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży. Ponadto, okazuje się, że sól jest też istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób degeneracyjnych układu nerwowego, w tym m.in. mikro-uszkodzeń mózgu oraz otępienia (demencji), skutkujących znacznym obniżeniem się sprawności umysłowej – ostrzega prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.Niestety, z badań statystycznych i szacunków wynika, że Polacy wciąż (10-15 g na osobę dziennie) niż wynosi bezpieczny poziom. Nie chodzi tu jednak tylko o sól widoczną dla oka, którą sami dodajemy do potraw poprzez ich solenie, ale także tę niewidoczną, znajdującą się w gotowych produktach spożywczych, które kupujemy.
Zgodnie z nowymi przepisami, od 13 grudnia 2016 r., podawanie zawartości soli w produktach spożywczych na ich opakowaniach będzie obowiązkowe we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Dzięki temu konsumenci zyskają możliwość dokonywania bardziej świadomych wyborów żywieniowych, w tym m.in. możliwość kontroli nad ilością spożywanej soli – podkreśla dr Katarzyna Stoś, zastępca dyrektora IŻŻ.Obecnie producenci nie zawsze podają zawartość soli na opakowaniu produktu. Zdarza się, że zamiast tego podają zawartość sodu. Warto więc wiedzieć, że 1 g sodu (Na) odpowiada 2,5 g soli (NaCl). Aby ułatwić konsumentom dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych i ograniczenie spożycia soli eksperci IŻŻ podpowiadają, w których produktach .
Grupa produktów | Zawartość soli (NaCl)* |
---|---|
Przyprawy warzywne z dodatkiem soli (kostki rosołowe, tzw. przyprawy uniwersalne w proszku) | 21,52 – 70,84 |
Przetwory warzywne (keczup, ogórki kwaszone, warzywa konserwowe, oliwki) | 0,08 – 6,00 |
Ser topiony, ser typu feta | 2,10 – 2,75 |
Sery podpuszczkowe dojrzewające | 1,46 – 4,65 |
Wędliny wieprzowe, wołowe, mieszane | 1,75 – 3,89 |
Wędliny drobiowe | 1,15 – 3,02 |
Wędliny podrobowe | 1,56 – 2,66 |
Ryby wędzone | 1,25 – 3,68 |
Przetwory rybne | 0,58 – 2,73 |
Chipsy ziemniaczane | 1,73 – 2,15 |
Produkty śniadaniowe (przetworzone) | 0,01 – 2,92 |
Majonezy, musztardy | 0,99 – 1,90 |
Pieczywo | 0,32 – 1,78 |
*Źródło danych: „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”, badania własne IŻŻ
Dietetycy IŻŻ podkreślają, że nie musi wcale oznaczać wielkich wyrzeczeń. Na przykład zamiast sera żółtego można zjeść twarożek, zamiast wędliny – mięso pieczone, zamiast groszku konserwowego – groszek z mrożonki. Przygotowując potrawy, można ograniczyć dodatek soli, zastępując ją innymi przyprawami, ziołami albo jej zdrowszym zamiennikiem: solą sodowo-potasową. Przede wszystkim jednak należy odstawić solniczkę i nie dosalać już przygotowanych potraw. Do smaku szybko można się przyzwyczaić i – nawet jeśli początkowo dania mniej słone nie będą tak bardzo smakowały – to po niedługim czasie je zaakceptujemy.
Tagi: sól ukryta, spożycie soli, dieta, sód, sól
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Zamienniki soli kuchennej pomagają chronić się przed nadciśnieniem
Ogranicz sól, z dużym prawdopodobieństwem obniżysz nadciśnienie
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.