15-06-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ludzie, którzy szybko w odpowiedni sposób reagują na bodźce żywnościowe, schudli więcej i skuteczniej utrzymywali nową wagę dzięki nowemu alternatywnemu programowi odchudzającemu, który ma na celu poprawę reakcji ludzi na głód i zdolności opierania się chęci na jedzenie.
Jak mówią eksperci z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego, nowe postępowanie dietetyczne może być skuteczną formą odchudzania. - Są osoby, które bardzo silnie reagują na wskazówki żywieniowe. Oznacza to, że nie mogą oprzeć się jedzeniu i czy . Behawioralne umiejętności odchudzania nie są dla tych osób wystarczające, dlatego opracowaliśmy alternatywne podejście, aby zaspokoić tę kliniczną potrzebę - mówi prof. Kerri N. Boutelle, autor badań.
W Stanach Zjednoczonych aż około 74 proc. dorosłych zmaga się z nadwagą lub otyłością. Behawioralne programy odchudzania, które obejmują liczenie kalorii, były głównym sposobem . Jednak nie wszyscy odpowiednio reagują na takie podejście, a większość odzyskuje utraconą wagę.
W przypadku tych, którym trudno jest oprzeć się jedzeniu, utrata na wadze może być szczególnym wyzwaniem. Taka reakcja na pokarm jest zarówno dziedziczna, jak i kształtowana przez środowisko i indywidualne czynniki.
Porównano efekty interwencji nazwanej Regulacją wskazówek (Regulation of Cues, RC), z behawioralnym programem odchudzania oraz planem łączącym obydwa podejścia.
Utrata masy ciała była porównywalna po 24 miesiącach wśród osób uczestniczących w obydwu programach. Jednak osoby biorące udział w planie „Regulacji wskazówek" ustabilizowały swoją wagę i utrzymywały ją, tymczasem pozostali odzyskali wagę w połowie okresu trwania badań.
- Nasze odkrycia sugerują, że mechanizmy regulacji sygnałów apetytu mogą być szczególnie istotne dla utraty wagi u osób, które mają problemy z oparciem się chęci na jedzenie. Można te ustalenia zastosować w medycynie spersonalizowanej - mówi prof. Boutelle.
Interwencja nie określała diety. Miała raczej na celu wykorzystanie naturalnych wskazówek, kiedy jeść, zamiast skupiać się na kaloriach. Wzmacniała tolerancję na łaknienie i skoncentrowała się na hamowaniu chęci jedzenia produktów uznanych za smaczne, gdy nie odczuwano fizycznego .
Jedzenie, które wydaje się najsmaczniejsze, to zazwyczaj takie, które zawiera duże ilości cukru lub tłuszczu z dodatkiem soli i aromatów. Produkty tego rodzaju stymulują układ nagrody w mózgu i chęć na nie może być szczególnie trudna do opanowania.
Wsparcie w ramach programu RC obejmowało edukację żywieniową, wsparcie społeczne i trening uważności. Behawioralny program zaś zalecał określoną dietę, żywność o ograniczonej ilości kalorii, unikanie sygnałów do przejadania się i koncentrację na ograniczeniu kalorii.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »