30-04-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ci, którzy codziennie serwują sobie niewielkie ilości alkoholu, pomagają w funkcjonowaniu swojego układu odpornościowego.
Najnowsze badania wykazały, że umiarkowane spożycie alkoholu może wzmocnić i poprawić zdolność organizmu do zwalczania infekcji.
Uczeni ze School of Medicine Uniwersytetu Kalifornijskiego wykazali, że umiarkowane raczenie się może też poprawić reakcję organizmu na szczepionki, takie jak .
Codzienne serwowanie sobie czegoś mocniejszego jest coraz powszechniej polecane przez osoby zajmujące się zdrowiem. Eksperci podkreślają jednak, że na korzyści z delektowania się trunkami można liczyć tylko wówczas, gdy smakujemy napoje alkoholowe w umiarkowanej ilości. Oznacza to, że kobiety nie powinny wypijać więcej niż jednego drinka dziennie, a panowie - więcej niż dwa. Jeden drink przekłada się na jedną butelkę , kieliszek wina lub „shot" z mocniejszym alkoholem.
W ramach badań uczeni przeszkoleni 12 makaków rezusów do spożywania alkoholu z własnej woli po zaszczepieniu ich przeciwko ospie. Następnie umożliwiono jednej grupie małp dostęp do 4-procentowego alkoholu, a druga grupa zaś mogła pić wodę z . Wszystkie zwierzęta miały też dostęp do zwykłej wody i żywności.
Po czternastu miesiącach rezusy ponownie zaszczepiono i naukowcy odkryli, że poziom dobrowolnego spożycia alkoholu różnił się u małp, podobnie jak ma to miejsce w przypadku ludzi. Zwierzęta mogące sięgać po trunki podzielono więc na dwie grupy - jedną stanowiły małpy pijące nadmierne ilości napojów wyskokowych i te, które piły w sposób umiarkowany.
Pod koniec badania okazało się, że małpy pijące zbyt dużo alkoholu wykazały zmniejszone odpowiedzi na szczepienie w porównaniu do zwierząt mających dostęp do wody z cukrem. Jednakże rezusy umiarkowanie pijące napoje wyskokowe wykazały zwiększoną odpowiedź na szczepionkę.
W innym badaniu uczeni z Carnegie Mellon University wykazali, że umiarkowane picie alkoholu może zapewnić ochronę przed przeziębieniem, szczególnie w przypadku osób nie palących papierosów.