Strona głównaZdrowieUltraprzetworzone jedzenie - jak ograniczyć te niezdrowe produkty w diecie

Ultraprzetworzone jedzenie - jak ograniczyć te niezdrowe produkty w diecie

Ultraprzetworzona żywność (ultra-processed foods, UPF), taka jak chipsy czy słodycze, zawiera niewiele lub wcale naturalnych składników. Jej jedzenie zaś jest silnie powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób i przedwczesnej śmierci.
Ultraprzetworzone jedzenie - jak ograniczyć te niezdrowe produkty w diecie [fot. DesignDraw DesignDrawArtes from Pixabay]
Na Uniwersytecie Drexel opracowano interwencję uwzględniającą różne strategie, które mają przeciwdziałać specyficznym problemom związanym z , w tym ich uzależniającemu charakterowi. Program objął edukację na temat UPF, techniki uważności i akceptacji pomagające radzić sobie z zachciankami, indywidualne planowanie posiłków, poprawę środowiska żywieniowego w domu poprzez zaangażowanie członka rodziny oraz wsparcie finansowe na zakup zdrowej żywności, takiej jak świeże , które często są droższe.

W programie wzięło udział 14 osób z lub , które regularnie serwowały sobie UPF (dwa produkty dziennie). Średnio uczestnicy zmniejszyli spożycie UPF prawie o połowę.

- Ograniczenie spożycia UPF może być niezwykle trudne, ponieważ przemysł spożywczy chce, abyśmy byli uzależnieni od tych produktów - mówi dr Charlotte Hagerman, autorka badań. - Przemysł projektuje UPF tak, aby te produkty były wyjątkowo smaczne, wygodne, tanie i stale obecne w naszym otoczeniu - nawet jeśli nie bezpośrednio przed nami, to na ekranach telewizorów, telefonów i przydrożnych reklamach - dodaje.

Wyniki programu są obiecujące. Pod jego koniec uczestnicy zmniejszyli ilość UPF w diecie sprawie o połowę - zarówno pod względem kalorii, jak i całkowitej liczby spożywanych produktów. Dodatkowo ograniczyli ogólne spożycie kalorii o ponad 600 kcal dziennie. Spożycie cukru spadło o 50 proc., tłuszczów nasyconych o 37 proc., a sodu o 28 proc. Średnia utrata masy ciała wyniosła 3,5 kg.

- Wyniki sugerują, że ludzie mogą ograniczyć spożycie ultraprzetworzonej żywności, jeśli otrzymają odpowiednie narzędzia, i że będą entuzjastycznie nastawieni do interwencji zaprojektowanych w tym celu - mówi dr Hagerman. - Badanie pokazuje również, że redukcja UPF może prowadzić do znaczących korzyści zdrowotnych - takich jak utrata wagi i poprawa nastroju - już w ciągu ośmiu tygodni - dodaje.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Kosciol.pl
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy