09-03-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ultraprzetworzona żywność (ultra-processed foods, UPF), taka jak chipsy czy słodycze, zawiera niewiele lub wcale naturalnych składników. Jej jedzenie zaś jest silnie powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób i przedwczesnej śmierci.
Na Uniwersytecie Drexel opracowano interwencję uwzględniającą różne strategie, które mają przeciwdziałać specyficznym problemom związanym z , w tym ich uzależniającemu charakterowi. Program objął edukację na temat UPF, techniki uważności i akceptacji pomagające radzić sobie z zachciankami, indywidualne planowanie posiłków, poprawę środowiska żywieniowego w domu poprzez zaangażowanie członka rodziny oraz wsparcie finansowe na zakup zdrowej żywności, takiej jak świeże , które często są droższe.
W programie wzięło udział 14 osób z lub , które regularnie serwowały sobie UPF (dwa produkty dziennie). Średnio uczestnicy zmniejszyli spożycie UPF prawie o połowę.
- Ograniczenie spożycia UPF może być niezwykle trudne, ponieważ przemysł spożywczy chce, abyśmy byli uzależnieni od tych produktów - mówi dr Charlotte Hagerman, autorka badań. - Przemysł projektuje UPF tak, aby te produkty były wyjątkowo smaczne, wygodne, tanie i stale obecne w naszym otoczeniu - nawet jeśli nie bezpośrednio przed nami, to na ekranach telewizorów, telefonów i przydrożnych reklamach - dodaje.
Wyniki programu są obiecujące. Pod jego koniec uczestnicy zmniejszyli ilość UPF w diecie sprawie o połowę - zarówno pod względem kalorii, jak i całkowitej liczby spożywanych produktów. Dodatkowo ograniczyli ogólne spożycie kalorii o ponad 600 kcal dziennie. Spożycie cukru spadło o 50 proc., tłuszczów nasyconych o 37 proc., a sodu o 28 proc. Średnia utrata masy ciała wyniosła 3,5 kg.
- Wyniki sugerują, że ludzie mogą ograniczyć spożycie ultraprzetworzonej żywności, jeśli otrzymają odpowiednie narzędzia, i że będą entuzjastycznie nastawieni do interwencji zaprojektowanych w tym celu - mówi dr Hagerman. - Badanie pokazuje również, że redukcja UPF może prowadzić do znaczących korzyści zdrowotnych - takich jak utrata wagi i poprawa nastroju - już w ciągu ośmiu tygodni - dodaje.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »