09-01-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pewne składniki odżywcze pomagają w zachowaniu zdrowia mózgu, pomimo upływu lat, mówią neurolodzy.
Jeśli chcesz powstrzymać starzenie się mózgu, zadbaj o to, by nie zabrakło określonych składników w diecie. Okazuje się, że odpowiednia dawka pewnych związków przekłada się na lepszą pracę mózgu, pomimo upływu czasu.
Uczeni z Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign odkryli, że zwiększony poziom we krwi takich związków, jak: , kwasy tłuszczowe, karotenoidy i witaminy, może poprawić sprawność połączeń mózgu i pomóc zachować młodość tego narządu.
W badaniach wzięła udział ponad setka osób w wieku 65-75 lat. Uczestnicy zostali poddani badaniom rezonansem magnetycznym i badaniom krwi, a także rozwiązali testy poznawcze. Dzięki próbkom krwi ustalono poziom określonych biomarkerów, które wskazywały ilość kwasów tłuszczowych , likopenu, alfa- i beta-karotenoidów oraz witamin z grupy B i witaminy D. Skany mózgu z kolei posłużyły do oceny aktywności poszczególnych obszarów mózgów uczestników.
Okazało się, że istnieje związek pomiędzy dobrym działaniem funkcji poznawczych i wyższym poziomem we krwi biomarkerów kwasów tłuszczowych i omega-6, karotenoidów, , ryboflawiny, , i . Co więcej, wyższe ilości kwasów tłuszczowych oraz karotenoidów były powiązane z poprawą sprawności funkcjonalnej sieci mózgowych.
Jakkolwiek od dawna wiadomo, że dobrze odżywiony organizm lepiej funkcjonuje w różnych sferach, teraz wskazano konkretne związki, które mają udział w zachowaniu odpowiedniego działania mózgu, w tym w utrzymaniu , mówią autorzy badań.
O badaniach można przeczytać w NeuroImage.
Na podstawie: