Strona głównaZdrowieTruskawki - smak, zdrowie, odchudzanie

Truskawki - smak, zdrowie, odchudzanie

Zaczyna się sezon na truskawki. Walory smakowe i aromatyczne nie są jedynymi ich zaletami. Warto wiedzieć, że lat lubiane przez przez wielu owoce mają także liczne właściwości zdrowotne, a na dodatek można je jeść także na diecie.
© Hugh O'Neill - Fotolia.comSezon na truskawki trwa zaledwie kilka tygodni, dlatego dobrze jest jak najlepiej wykorzystać to dobrodziejstwo natury. Czerwony owoc stanowiący odmianę poziomki cenimy przede wszystkim za smak, który kojarzy się z początkiem lata. Truskawki zawierają jednak także cenne składniki odżywcze, a dodatkowo mają liczne właściwości dietetyczne.

Aromatyczna dawka zdrowia

to przede wszystkim bogate źródło witamin z grupy B, witaminy PP oraz C, której zawartość jest większa nawet niż w owocach cytrusowych. Dostarczają także licznych mikro i makroelementów niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji - wapnia, potasu, fosforu czy magnezu. Błonnik zawarty w owocach usprawnia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia właściwe funkcjonowanie mikroflory jelita grubego. Z kolei dzięki zawartości kwasu elagowego owoce te znane są z właściwości antynowotworowych.

Dietetyczne właściwości

Truskawki uznawane są również za owoce dietetyczne, polecane także z uwagi na obecność fruktozy charakteryzującej się niskim indeksem glikemicznym, co zapobiega nagłym skokom insuliny.

- 100 gram owoców dostarczy nam zaledwie 35 kcal. Zawarty w nich enzym bromelina, rozkładający białko pokarmowe, przyspieszy spalenie tłuszczów i węglowodanów. Natomiast duża ilość znajdującej się w truskawkach wody umożliwi oczyszczenie organizmu, pomoże usunąć toksyczne płyny ustrojowe i tym samym przyczyni się do spadku wagi - zapewnia Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse. - Smaczny deser na bazie owoców będzie miał również wpływ na poprawę wyglądu naszej skóry. Truskawki są bowiem ważnym składnikiem diety antycellulitowej - usprawniają redukcję tkanki tłuszczowej i regulują zawartość wody w tkance cellulitowej - dodaje ekspert z Naturhouse.

Z własnego ogrodu

Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście owoce pochodzące z własnej uprawy lub kupione od zaufanych sprzedawców. Pamiętajmy też, aby przed spożyciem dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą. Truskawki można dodawać do różnych . Z uwagi na dietetyczne właściwości stanowią także idealną przekąskę, która możemy podjadać między posiłkami bez obaw o naszą figurę.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy