25-05-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zaczyna się sezon na truskawki. Walory smakowe i aromatyczne nie są jedynymi ich zaletami. Warto wiedzieć, że lat lubiane przez przez wielu owoce mają także liczne właściwości zdrowotne, a na dodatek można je jeść także na diecie.
Sezon na truskawki trwa zaledwie kilka tygodni, dlatego dobrze jest jak najlepiej wykorzystać to dobrodziejstwo natury. Czerwony owoc stanowiący odmianę poziomki cenimy przede wszystkim za smak, który kojarzy się z początkiem lata. Truskawki zawierają jednak także cenne składniki odżywcze, a dodatkowo mają liczne właściwości dietetyczne.
Aromatyczna dawka zdrowia to przede wszystkim bogate źródło witamin z grupy B, witaminy PP oraz C, której zawartość jest większa nawet niż w owocach cytrusowych. Dostarczają także licznych mikro i makroelementów niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji - wapnia, potasu, fosforu czy magnezu. Błonnik zawarty w owocach usprawnia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia właściwe funkcjonowanie mikroflory jelita grubego. Z kolei dzięki zawartości kwasu elagowego owoce te znane są z właściwości antynowotworowych.
Dietetyczne właściwości Truskawki uznawane są również za owoce dietetyczne, polecane także z uwagi na obecność fruktozy charakteryzującej się niskim indeksem glikemicznym, co zapobiega nagłym skokom insuliny.
-
100 gram owoców dostarczy nam zaledwie 35 kcal. Zawarty w nich enzym bromelina, rozkładający białko pokarmowe, przyspieszy spalenie tłuszczów i węglowodanów. Natomiast duża ilość znajdującej się w truskawkach wody umożliwi oczyszczenie organizmu, pomoże usunąć toksyczne płyny ustrojowe i tym samym przyczyni się do spadku wagi - zapewnia Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse. -
Smaczny deser na bazie owoców będzie miał również wpływ na poprawę wyglądu naszej skóry. Truskawki są bowiem ważnym składnikiem diety antycellulitowej - usprawniają redukcję tkanki tłuszczowej i regulują zawartość wody w tkance cellulitowej - dodaje ekspert z Naturhouse.
Z własnego ogrodu Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście owoce pochodzące z własnej uprawy lub kupione od zaufanych sprzedawców. Pamiętajmy też, aby przed spożyciem dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą. Truskawki można dodawać do różnych . Z uwagi na dietetyczne właściwości stanowią także idealną przekąskę, która możemy podjadać między posiłkami bez obaw o naszą figurę.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »