Strona głównaZdrowieTłuszcze trans zwiększają ryzyko zawału i udaru

Tłuszcze trans zwiększają ryzyko zawału i udaru

Warto ograniczyć lub wyeliminować z diety tłuszcze trans - dzięki temu można znacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Tłuszcze trans zwiększają ryzyko zawału i udaru Badacze z Uniwersytetu Yale w New Haven odkryli, że hospitalizacje z powodu zdarzeń sercowo-naczyniowych są znacznie niższe w regionach, w których wprowadzono ograniczenie sprzedaży żwyności z .

występują w różnych produktach spożywczych, takich jak chipsy, potrawy smażone i wyroby piekarnicze. Wcześniejsze badania wykazały, że nawet niewielkie ilości tych tłuszczów mają związek ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Wobec tych danych w ostatnich latach władze niektorych regionów, np. Nowego Jorku, wprowadziły ograniczenia stosowania tego tłuszczu w żywności podawanej w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych.

Badacze postanowili sprawdzić, na ile nowe regulacje wpłynęły na stan zdrowia ludzi -porównano poziom hospitalizacji z powodu udaru mózgu i zawału serca ludzi żyjących w hrabstwach stanu Nowy Jork, w ktorych wprowadzono ograniczenia, z tą, którą odnotowano w reszcie regionów. Przejrzano dane Departamentu Stanu Zdrowia zebrane w latach 2002-2013 i okazało się, że po trzech latach od wprowadzenia ograniczeń, ilość hospitalizacji w obszarach, gdzie obowiązywaly nowe zasady, była niższa o 6,2 proc. w porównaniu do pozostałych okręgach.

Jak uważają autorzy, taki spadek jest znaczący i bez wątpienia został spowodowany niższym spożyciem tłuszczów trans. Tłuszcze tego rodzaju są szczególnie groźne dla , więc ich ograniczenie lub wyeliminownaie z codziennego jadłospisu oznacza wyższa ochronę przed i .

Nadmierne spożywanie tłuszczów trans może powodować wzrost stężenia „złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz obniżenie poziomu „dobrego" cholesterolu HDL, czego konsekwencją jest zwiększone prawdopodobieństwo zapadalności na choroby przewlekłe - cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową, otyłość, czy miażdżycę.

O badaniach napisano w magazynie Jama Cardiology.

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

DWA + OSIEM =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Kobiety.net.pl
  • EWST.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X