20-04-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Warto ograniczyć lub wyeliminować z diety tłuszcze trans - dzięki temu można znacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
![Tłuszcze trans zwiększają ryzyko zawału i udaru [© dream79 - Fotolia.com] Tłuszcze trans zwiększają ryzyko zawału i udaru](http://www.senior.pl/T-uszcze-trans-zwi-kszaja-ryzyko-zawa-u-i-udaru_leadimg76440f6a4312216553f6486efd1a02c6.jpg?1492712105)
Badacze z Uniwersytetu Yale w New Haven odkryli, że hospitalizacje z powodu zdarzeń sercowo-naczyniowych są znacznie niższe w regionach, w których wprowadzono ograniczenie sprzedaży żwyności z .
występują w różnych produktach spożywczych, takich jak chipsy, potrawy smażone i wyroby piekarnicze. Wcześniejsze badania wykazały, że nawet niewielkie ilości tych tłuszczów mają związek ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Wobec tych danych w ostatnich latach władze niektorych regionów, np. Nowego Jorku, wprowadziły ograniczenia stosowania tego tłuszczu w żywności podawanej w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych.
Badacze postanowili sprawdzić, na ile nowe regulacje wpłynęły na stan zdrowia ludzi -porównano poziom hospitalizacji z powodu udaru mózgu i zawału serca ludzi żyjących w hrabstwach stanu Nowy Jork, w ktorych wprowadzono ograniczenia, z tą, którą odnotowano w reszcie regionów. Przejrzano dane Departamentu Stanu Zdrowia zebrane w latach 2002-2013 i okazało się, że po trzech latach od wprowadzenia ograniczeń, ilość hospitalizacji w obszarach, gdzie obowiązywaly nowe zasady, była niższa o 6,2 proc. w porównaniu do pozostałych okręgach.
Jak uważają autorzy, taki spadek jest znaczący i bez wątpienia został spowodowany niższym spożyciem tłuszczów trans. Tłuszcze tego rodzaju są szczególnie groźne dla , więc ich ograniczenie lub wyeliminownaie z codziennego jadłospisu oznacza wyższa ochronę przed i .
Nadmierne spożywanie tłuszczów trans może powodować wzrost stężenia „złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz obniżenie poziomu „dobrego" cholesterolu HDL, czego konsekwencją jest zwiększone prawdopodobieństwo zapadalności na choroby przewlekłe - cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową, otyłość, czy miażdżycę.
O badaniach napisano w magazynie Jama Cardiology.