14-03-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wykazali, że spożywanie kwasów tłuszczowych typu trans wiąże się z odczuwaniem rozdrażnienia i agresji.
Badanie z udziałem prawie 1 000 mężczyzn i kobiet wykazało związek między jedzeniem kwasów a negatywnymi zachowaniami wobec innych. Zanotowano cały wachlarz pejoratywnych emocji - od braku cierpliwości po agresję.
Kwasy tłuszczowe typu trans są przede wszystkim produktami uwodornienia, które sprawia, że tłuszcze mają formę stałą w temperaturze pokojowej. Są obecne w dużych ilościach w niektóryczh margarynach (a także produktach z nią przygotowywanych) i wysokoprzetworzonych produktach spożywczych, ale też białym chlebie, mleku krowim, a także maśle (przy czym według najnowszych te naturalnie zawarte w mięsie wołowym i jagnięcym oraz nabiale nie szkodzą, a nawet mają korzystne działanie). Niekorzystne skutki zdrowotne kwasów tłuszczowych trans dotyczą funkcji metabolicznych, insulinooporności, rozwoju stanów zapalnych i problemów ze .
W oparciu o informacje na temat stosowanej przez uczestników diety uczeni przeanalizowali relację pomiędzy ilością spożywanych kwasów tłuszczowych trans a takimi zachowaniami, jak czy rozdrażnienie.
W badaniu wzięto pod uwagę takie czynniki, jak historia zachowań agresywnych, taktyki rozwiązań sytuacji konfliktowych i własna ocena poziomu niecierpliwości i rozdrażnienia, a także zastosowano skalę oceny agresywnych zachowań. Analizy zostały dostosowane do płci, wieku, wykształcenia uczestników oraz ich przyzwyczajeń związanych z piciem alkoholu lub stosowaniem wyrobów tytoniowych.
Odkryto, że większe spożycie kwasów tłuszczowych typu trans było związane z agresją i stanowiło skuteczniejszy wskaźnik możliwych zachowań agresywnych czy wynikających z rozdrażnienia niż inne predyktory agresji.
W Polsce - w przeciwieństwie do wielu innych krajów - normy dla produktów spożywczych nie przewidują ani ograniczenia szkodliwych tłuszczów trans, ani obowiązku informowania o ich zawartości w produktach.