Strona głównaZdrowieTłuszcze trans (w chipsach, słonych przekąskach, słodyczach) zaburzają pamięć

Tłuszcze trans (w chipsach, słonych przekąskach, słodyczach) zaburzają pamięć

Od dawna wiadomo, że tłuszcze trans (tj. utwardzone oleje roślinne znajdujące się m. in. w słodyczach i chipsach) są szkodliwe dla zdrowia, teraz wykazano, że mogą negatywnie wpływać na pamięć.
Tłuszcze trans (w chipsach, słonych przekąskach, słodyczach) zaburzają pamięć [© Brent Hofacker - Fotolia.com] Sztuczne tłuszcze trans w żywności przetworzonej mogą zaburzać pamięć, wynika z nowych badań.

Nie jest jasne, czy trans-nienasycone kwasy tłuszczowe mogą osłabiać pamięć bezpośrednio wpływając na układ nerwowy, czy przyczyniają się do chorób układu krążenia, co negatywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu.

Agencja Żywności i Leków (Food and Drug Administration, FDA) opublikowała ostateczne ustalenie, że sztuczne tłuszcze trans w żywności przetworzonej nie są „ogólnie uznane za bezpieczne". Do tej oceny dotyczącej różnych potencjalnych problemów zdrowotnych wynikających z jedzenia produktów bogatych w tłuszcze trans dochodzą nowe wyniki, które wskazują na .

Jakkolwiek tłuszcze trans występują naturalnie np. w mleku czy mięsie, głównym źródłem tych związków w diecie jest przetworzona żywność. Sztucznie wytworzone oleje przedłużają przydatność do spożycia żywności.

Dotychczasowe testy pokazały, że wyższe spożycie tłuszczów trans wiąże się wyższym poziomem , osłabieniem funkcji metabolicznych, insulinoopornością, większą ilością stanów zapalnych i pogorszeniem stanu zdrowia serca. Teraz zbadano potencjalny wpływ tych związków na problemy z pamięcią.

Badaniom poddano 600 mężczyzn, którzy nie cierpieli na lub i nie mieli nadmiernego poziomu cholesterolu. Uczestnikom pokazano 104 karty z 82 unikalnymi słowami i 22 słowami powtarzającymi się w zestawie oraz poproszono o wymienienie widzianych słów.

Przeciętnie powtórzono 85 słów. Ustalono, że panowie przed 45 rokiem życia, którzy odznaczali się dużą ilością tłuszczów trans w diecie, najsłabiej wypadali w testach. Ci o najwyższym spożyciu tych związków pamiętali o dwadzieścia kilka mniej słów.

Nie odnotowano związku pomiędzy pamięcią a dietą bogatą w tłuszcze trans u osób powyżej 45 lat. Badacze sądzą, że to dlatego, iż u ludzi w starszym wieku za osłabienie pamięci odpowiada także szereg innych czynników.

Autorzy testów wskazują, że osoby jedzące dużo przetworzonej żywności zwykle cechują się też innymi czynnikami niezdrowego stylu życia, które mogą negatywnie wpływać na pamięć.

Wyniki badań opublikowano w PLoS One.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Kobiety.net.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy