01-03-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nowe badania wykazały zwiększone ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu u kobiet po menopauzie, które jedzą większe ilości produktów z kwasami tłuszczowymi typu trans.
powstają podczas chemicznego utwardzania olejów roślinnych. Występują w wielu produktach - na przykład w przemysłowo produkowanych słodyczach i ciastach, twardych tłuszczach roślinnych do smarowania, smażenia i pieczenia, chipsach, niektórych potrawach w proszku czy w jedzeniu z fast-foodu.
Badania, których wyniki zostały opublikowane w Annals of Neurology (czasopisma Amerykańskiego Towarzystwa Neurologicznego oraz Towarzystwa Neurologii Dziecka) sugerują, że zażywanie aspiryny może łagodzić ryzyko udaru spowodowanego dietą bogatą w tłuszcze trans.
niedokrwienny jest efektem zablokowania tętnicy prowadzącej do mózgu. W opisywanym badaniu przeanalizowano dane 87 025 kobiet w wieku 50 - 79 lat biorących udział w Women's Health Initiative Observational Study. Uczestniczki były w dobrym ogólnym stanie zdrowia.
W momencie przystąpienia do badania uczestniczki otrzymały dokładne kwestionariusze, w których na bieżąco zamieszczały informacje na temat swojej w 3-miesięcznym okresie - częstotliwość jedzenia i wielkość porcji 122 towarów i grup produktów spożywczych. Ankieta obejmowała pytania dotyczące spożycia tłuszczów z mięsa, nabiału, gotowanych posiłków i produktów o obniżonej zawartości tłuszczu.
Okazało się, że kobiety, które spożywały największe ilosci tłuszczów trans (6,1 gramów dziennie), miały o 39% większą częstość występowania udaru mózgu w porównaniu do pań, które dostarczały sobie tych substancji najmniej (2,2 g / dobę).
Stosowanie aspiryny wykazano zmniejszenie zależności między spożyciem tłuszczów trans i udarem mózgu.
W wielu krajach wprowadzono już normy dotyczące maksymalnej wartości tłuczczów trans w przetworzonej żywności, lub obowiązek informowania na opakowaniach, ile dany produkt zawiera niezdrowych tłuszczów. W Polsce w tym względzie nie ma jeszcze żadnych norm.
Menopauza - inaczej przekwitanie - nie jest chorobą, ale naturalnym procesem zachodzącym w kobiecym organizmie. Niestety, zmiany które wówczas zachodzą, zwiększają ryzyko wystąpienia wielu chorób. czytaj dalej »