Strona głównaZdrowieTłuszcze trans - dlaczego trzeba je wyeliminować z jedzenia

Tłuszcze trans - dlaczego trzeba je wyeliminować z jedzenia

Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization) apeluje o wprowadzenie prawa, które skłoni producentów żywności wyeliminowanie szkodliwych sztucznych tłuszczów trans z artykułów żywieniowych.
Jak wynika z informacji zebranych przez WHO, sześć krajów ograniczyło przemysłową produkcję , zaś 24 państwa przyjęły w tym celu przepisy, które wejdą w życie w ciągu najbliższych dwóch lat. Jednak ponad 110 państw nie uregulowało dotychczas legislacji w tym zakresie, co oznacza, że pięć miliardów ludzi nie będzie chronionych przed tymi szkodliwymi związkami często stosowanymi w przemyśle spożywczym.

Szacuje się, że tłuszcze trans są odpowiedzialne za około pół miliona zgonów rocznie (związanych z chorobami sercowo-naczyniowymi, którym sprzyjają wspomniane związki). Badania pokazują zaś, że ich wyeliminowanie z żywności daje zarówno natychmiastowe, jak i długotrwałe korzyści zdrowotne.

Eliminowanie sztucznego tłuszczu trans jest jednym z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów ratowania życia i dbania o zdrowszą żywność - mówi dr Tom Frieden, prezes i dyrektor generalny Resolve to Save Lives, inicjatywy Vital Strategies (wcześniej World Lung Foundation). - Postęp eliminujący tłuszcz trans był nierówny. Nowe moduły REPLACE (na ten temat zob. ) dostarczają szczegółowych wskazówek dotyczących pozbywania się tłuszczu trans z żywności. Nie ma usprawiedliwienia dla opóźniania działań w celu wyeliminowania tego składnika - dodaje dr Frieden.
Kiedy przemysłowo produkowany tłuszcz trans zostanie ostatecznie wyeliminowany ze światowych zapasów żywności, miliony istnień ludzkich będą uratowane, ponieważ wspomniana forma tłuszczu jest pierwszym czynnikiem ryzyka chorób niezakaźnych, jaką kiedykolwiek wyeliminowano, wyjaśniają eksperci.
Istnieją dwa główne źródła tłuszczów trans: naturalne źródła (produkty mleczne i mięso krów czy owiec) oraz źródła produkowane przemysłowo (częściowo uwodornione oleje). Jeśli chodzi o częściowo uwodornione (utwardzone) oleje, po raz pierwszy zastosowano je w żywności na początku XX wieku jako zamiennik . Popularne stały się szczególnie w latach 50-tych i 70-tych, kiedy odkryto szkodliwy wpływ nasyconych kwasów tłuszczowych (znajdujących się m. in. w maśle) na zdrowie. Związki te są stosowane do głębokiego smażenia i jako składnik artykułów pieczonych; można je jednak zastąpić.

Tłuszcze trans są niekorzystne dla zdrowia, bo zwiększają poziom LDL (podnoszącego ryzyko chorób sercowo-naczyniowych) i obniżają poziom cholesterolu HDL (przenoszącego cholesterol z tętnic do wątroby). Dieta o wysokiej zawartości tłuszczów trans o 21 proc. zwiększa ryzyko chorób serca i o 28 proc. przedwczesnej śmierci. Zastąpienie tłuszczów trans nienasyconymi kwasami tłuszczowymi zmniejsza prawdopodobieństwa problemów sercowo-naczyniowych.

Na podstawie: oraz

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy