13-08-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dietetycy powtarzają, że tłuszcze nasycone, tj. takie, które znajdują się, np. w maśle, jajach, śmietanie, czekoladzie, sprzyjają przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2. Jednak nowe badanie nie znalazło związku między dietą bogatą w te tłuszcze a wyższym prawdopodobieństwem wymienionych problemów zdrowotnych.
Jak wynika z kanadyjskich badań, tłuszcze nasycone nie są tak groźne jak wcześniej sądzono. Za to nie sprzyjają zdrowiu - zwiększają wzrost przedczwesnej śmierci o 34 procent w ciągu krótszym niż dziesięć lat.
Uczeni z Uniwersytetu McMaster wskazują, że ich wyniki nie oznaczają, że należy polecać zwiększenie spożycia produktów bogatych w tłuszcze nasycone, bo nie odkryto, by mogło to pozytywynie wpłynąć na zdrowie, ale też nie znaleziono mocnych dowodow na ich negatywne działanie.
Tłuszcze nasycone pochodzą głównie z produktów zwierzęcych, takich jak masło, mleko krowie, mięso i żółtka jaj oraz z niektórych produktów roślinnych, takich jak oleje i czekolada. Tłuszcze trans tymczasem są wytwarzane przemysłowo z olejów roślinnych i znajdują się np. w chipsach i słodyczach.
Zgodnie z wytycznymi tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10 procent, a tłuszcze trans mniej niż jeden procent energii, aby możliwe było zmniejszenie ryzyka chorób serca i . Jednak nowe badania objęły analizę 50 badań, w których wzięło łącznie ponad milion ludzi, i nie znaleziono żadnych dowodów na to, że tłuszcze nasycone były szkodliwe dla zdrowia.
Negatywne oceny tłuszczów nasyconych są rozpowszechnione od lat 50-tych XX wieku, kiedy to przeprowadzono testy, na podstawie których wskazano na związek między wysokim spożyciem tłuszczów nasyconych w diecie i zgonów z powodu chorób serca. Jednakże dziś wiadomo, że autor przezanalizował dane z 6 krajów i zignorował dane z 16 innych, które nie pasowały do wysuniętej hipotezy. Nowe badania nie wskazały na wyraźny związek między zwiększoną zawartością nasyconych tłuszczów i chorobą niedokrwienną serca, lub .
Jednocześnie ustalono, że istnieje silna relacja między dietą zawierającą znaczne ilości trans i przedwczesną śmiercią z powodu choroby niedokrwiennej serca lub choroby sercowo-naczyniowej.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »