Strona głównaZdrowieTłuszcze nasycone nie grożą chorobami serca? Nowe badania

Tłuszcze nasycone nie grożą chorobami serca? Nowe badania

Dietetycy powtarzają, że tłuszcze nasycone, tj. takie, które znajdują się, np. w maśle, jajach, śmietanie, czekoladzie, sprzyjają przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2. Jednak nowe badanie nie znalazło związku między dietą bogatą w te tłuszcze a wyższym prawdopodobieństwem wymienionych problemów zdrowotnych.
Tłuszcze nasycone nie grożą chorobami? Nowe badania Jak wynika z kanadyjskich badań, tłuszcze nasycone nie są tak groźne jak wcześniej sądzono. Za to nie sprzyjają zdrowiu - zwiększają wzrost przedczwesnej śmierci o 34 procent w ciągu krótszym niż dziesięć lat.

Uczeni z Uniwersytetu McMaster wskazują, że ich wyniki nie oznaczają, że należy polecać zwiększenie spożycia produktów bogatych w tłuszcze nasycone, bo nie odkryto, by mogło to pozytywynie wpłynąć na zdrowie, ale też nie znaleziono mocnych dowodow na ich negatywne działanie.

Tłuszcze nasycone pochodzą głównie z produktów zwierzęcych, takich jak masło, mleko krowie, mięso i żółtka jaj oraz z niektórych produktów roślinnych, takich jak oleje i czekolada. Tłuszcze trans tymczasem są wytwarzane przemysłowo z olejów roślinnych i znajdują się np. w chipsach i słodyczach.

Zgodnie z wytycznymi tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10 procent, a tłuszcze trans mniej niż jeden procent energii, aby możliwe było zmniejszenie ryzyka chorób serca i . Jednak nowe badania objęły analizę 50 badań, w których wzięło łącznie ponad milion ludzi, i nie znaleziono żadnych dowodów na to, że tłuszcze nasycone były szkodliwe dla zdrowia.

Negatywne oceny tłuszczów nasyconych są rozpowszechnione od lat 50-tych XX wieku, kiedy to przeprowadzono testy, na podstawie których wskazano na związek między wysokim spożyciem tłuszczów nasyconych w diecie i zgonów z powodu chorób serca. Jednakże dziś wiadomo, że autor przezanalizował dane z 6 krajów i zignorował dane z 16 innych, które nie pasowały do wysuniętej hipotezy. Nowe badania nie wskazały na wyraźny związek między zwiększoną zawartością nasyconych tłuszczów i chorobą niedokrwienną serca, lub .

Jednocześnie ustalono, że istnieje silna relacja między dietą zawierającą znaczne ilości trans i przedwczesną śmiercią z powodu choroby niedokrwiennej serca lub choroby sercowo-naczyniowej.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 19:39:35, 24-08-2015 elizka

    A to dopiero rewolucja dietetyczna.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć