Strona głównaZdrowieTłuste jedzenie a pamięć przy cukrzycy II

Tłuste jedzenie a pamięć przy cukrzycy II

O tym, że nadmiar tłuszczów, szczególnie zwierzęcych w pożywieniu nie jest korzystny dla zdrowia wiadomo od dawna. Z najnowszych badań wynika, iż tłuste potrawy szczególnie szkodzą osobom chorym na cukrzycę II typu.
Jedzenie tłustych posiłków przez osoby chorujące na cukrzycę może pogorszyć ich pamięć – ostrzegają naukowcy. Dzieje się tak dlatego, że z cukrzycą związany jest tzw. przewlekły stres oksydacyjny polegający na występowaniu w organizmie dużej ilości wolnych rodników. Zjedzenie tłustego posiłku dodatkowo zwiększa ilość tych substancji. Konsekwencją tego jest zaburzenie procesów pamięciowych.

Działanie wolnych rodników może zneutralizować dieta bogata w przeciwutleniacze, dlatego ważne jest włączanie do codziennej diety warzyw i owoców.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • eGospodarka.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy