30-12-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Diety pełne czerwonego mięsa i tłustych potraw mogą sprzyjać utracie wzroku, szczególnie u seniorów, alarmują uczeni z University at Buffalo.
Sposób odżywiania się bogaty w tłuste produkty może trzykrotnie zwiększać ryzyko związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (ang. Age-related Macular Degeneration, ).
To, co jesz, ma istotny wpływ na twój organizm, w tym na . Może oddziaływać na ryzyko utraty wzroku w starszych latach, mówią uczeni. Ludzie zdają sobie sprawę z tego, że dieta przekłada się na prawdopodobieństwo , czy otyłości, ale mniejszą świadomość mają co do jej wpływu na zdrowie oczu, dodają badacze.
W 18-letnich badaniach wzięło udział 1300 osób. W tym okresie dwukrotnie oceniano dietę uczestników. Jak się okazało, osoby, które stosowały tzw. „dietę zachodnią" (najpowszechniejsze w Europie i Ameryce Połnocnej menu), były o wiele bardziej narażone na AMD na starszym życiu. Żywność związana z wyższym zagrożeniem tą chorobą obejmowała: , tłuszcze (np. margarynę i masło), pełnotłusty nabiał, smażone potrawy, etc.
Wśród głownych czynników AMD wymienia się uwarunkowania genetyczne i palenie papierosów, jak się jednak okazuje, także dieta nie jest bez znaczenia, jeśli chodzi o prawdopodobieństwo choroby.
Autorzy zaznaczają, że ich badania miały charakter obserwacyjny i nie dowodzą związku przyczynowo-skutkowego między sposobem odżywiania się i AMD, niemniej jednak można założyć, że jadłospis - ze względu na jego bezdyskusyjne oddziaływanie na wzrok - także w pewnym stopniu rzutuje na zagrożenie zwyrodnieniem plamki żółtej. Być może dzieje się tak dlatego, że niewłaściwa dieta wiąże się ze zwiększonym poziomem stanów zapalnych w organizmie, także tych wpływających na układ wzrokowy.
Na temat testów można przeczytać w British Journal of Ophthalmology.
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »