Strona głównaZdrowieTen kto je ciemną czekoladę, rzadziej choruje na depresję

Ten kto je ciemną czekoladę, rzadziej choruje na depresję

Jedzenie ciemnej czekolady może pozytywnie wpływać na nastrój i łagodzić objawy depresyjne, mówią brytyjscy uczeni.
Ten kto je ciemną czekoladę, rzadziej choruje na depresję [fot.  Alexander Stein z Pixabay]
W ramach badań ponad 13 tysięcy osób wypełniło kwestionariusz, który pozwolił ocenić poziom . Ponadto uczestnicy określili ilość i częstoliwość jedzenia ciemnej . Wreszcie, wzięto pod uwagę szereg innych czynników mogących mieć wpływ na depresję, w tym wzrost, wagę, stan cywilny, pochodzenie etniczne, wykształcenie, poziom dochodów, aktywność fizyczną, palenie papierosow i obecność przewlekłych problemów zdrowotnych.

Po uwzględnieniu tego wszystkiego stwierdzono, że osoby, które jadły jakieś ilości ciemnej czekolady w dwóch 24-godzinnych okresach, miały o 70 proc. niższe ryzyko istotnych klinicznie objawów depresyjnych w porównaniu do ludzi, którzy w ogóle nie jedli takiej czekolady. Co więcej, 25 procent osób jedzących jakąkolwiek czekoladę również odznaczało się niższym prawdopodobieństwem objawów depresyjnych niż ci, którzy w ogóle nie jedli tych słodyczy.

„To badanie dostarcza jakichś dowodów na to, że jedzenie czekolady, szczególnie ciemnej czekolady, może mieć związek z niższym prawdopodobieństwem wystąpienia klinicznie istotnych objawów depresyjnych. Jednak konieczne są dalsze badania dla oceny związku przyczynowego - może być tak, że depresja sprawia, że ludzie tracą zainteresowanie jedzeniem czekolady, lub mogą istnieć inne mające na to wpływ czynniki.

Powszechnie wiadomo, że czekolada ma właściwości poprawiające nastrój. Kilka mechanizmów może odpowiadać za zależności między tym produktem i . Czekolada zawiera wiele składników psychoaktywnych, które wywołują uczucia euforyczne, podobne do tych doświadczanych po ekspozycji na kannabinoidy występujące w konopiach indyjskich. Ponadto zawiera także fenyloetyloaminę, neuromodulator, który - jak się uważa - jest istotny dla regulacji nastroju ludzi. Wiadomo też, że czekolada dostarcza flawonoidów, przeciwutleniaczy, które osłabiają stany zapalne odgrywające rolę w rozwoju depresji.

Wyniki badań opublikowano w magazynie Depression and Anxiety.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Depresja - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy