24-04-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ilość i rodzaj bakterii w jelitach ma ogromny wpływ na stan zdrowia i pracę mózgu. Badania pokazują, że mikrobiom oddziałuje m. in. na sposób przechowywania tłuszczu, poziom glukozy we krwi i reakcję organizmu na hormony odpowiedzialne za uczucie głodu lub sytości. Ostatnie testy pokazały, że mikrobiota wpływa też na przekaźniki, które regulują nastrój i ma znaczenie dla zachowania zdrowia psychicznego. Aby zadbać o obecność odpowiednich bakterii w jelitach, dołącz te produkty do swojego jadłospisu.
Orzechy
Mogą poprawić zdrowie jelit, ponieważ biorą udział w wytwarzaniu maślanu, który jest istotny dla zdrowia okrężnicy. Szczególnie korzystne są pod tym względem wloskie, ale także inne ich rodzaje przynoszą profity.
Kefir
Wytwarza się go dodając do mleka tzw. ziarna i umożliwiając im fermentację. W efekcie powstaje cierpki, świeży, lekko musujący napój mleczny, który może zawierać do 10 razy więcej szczepów bakteryjnych niż jogurt.
Kiszone warzywa
Bez względu na to, czy są to ogórki, kapusta, , czy też kalafior, tak przygotowane, tj. kwaszone, są bogate w antyoksydanty i bakterie dobre dla jelit. Kiszenie polega na procesie fermentacji mlekowej i skutkuje rozwojem dobroczynnych bakterii wytwarzających kwas mlekowy. Takie produkty „zmieniają się" w i wspomagają trawienie.
Zielone warzywa liściaste
Takie warzywa, jak jarmuż i szpinak, zawierają monosacharyd o nazwie sulfochinowoza, który stanowi źródło energii dla dobrych bakterii jelitowych. W efekcie wspomagają rozwój bakterii jelitowych i pomagają im utrzymać się w naszym układzie pokarmowym.
Żurawina
Jeden z rodzajów bakterii jelitowych wykorzystuje ksyloglukany jako jedyne źródło energii. Ksyloglukany to związki występujący w ścianach komórkowych tego owocu i - jak się okazuje - niezwykle potrzebne dla zachowania bogatego .
Szparagi
Szparagi wykazują działanie prebiotyczne: zawierają duże ilości niestrawianej inuliny, która odżywia bakterie, takie jak bifidobakterie i bakterie kwasu mlekowego. Szparagi odznaczają się też wysokim poziomem witamin z grupy B i przeciwutleniaczy zwalczających stany zapalne, co także pomaga utrzymać prozdrowotną różnorodność mikrobiomu.