14-08-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie jednej lub dwóch porcji szpinaku dziennie może zapobiegać demencji, mówią naukowcy z Uniwersytetu Chicago.
Uczeni przez dziesięć lat oceniali diety i możliwości umysłowe 950 seniorów. Średni wiek uczestników wynosił 81 lat. Badanych poproszono o udział w 19 testach zdolności umysłowych i wybranie z listy 144 pozycji, tego, co najczęściej jedzą i piją.
Okazało się, że osoby, które jedzą szpinak lub jarmuż raz lub dwa razy dziennie, doświadczają znacznie wolniejszego spadku zdolności poznawczych niż pozostali. Te wyniki pozostały w mocy także po uwzględnieniu innych czynników, takich jak edukacja, aktywność fizyczna, historia demencji w rodzinie. Obliczono, że osoby często sięgające po szpinak powstrzymały u siebie problemy poznawcze na średnio 11 lat.
Utrata zdolności poznawczych i pamięci jest jedną z największych obaw dla ludzi w starszym wieku. Ponieważ spadek możliwości poznawczych jest charakterystyczny dla i , zwiększenie jedzenia może dać bardzo prosty, niedrogi i nieinwazyjny sposób potencjalnie chroniący mózg przed tymi chorobami. Korzyści z zielonych warzyw są prawdopodobnie związane z wysokim poziomem witamin i składników odżywczych, takich jak witamina K, kwas foliowy, luteina i beta-karoten, mówią autorzy badań.
Poza szpinakiem produkty zawierające witaminę K, luteinę, kwas foliowy i beta-karoten, to: , marchew, czy .
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »