Strona głównaZdrowieSzpinak - jak zyskać z warzywa najwięcej luteiny

Szpinak - jak zyskać z warzywa najwięcej luteiny

Serwuj sobie szpinak w postaci koktajlu lub soku - to najlepszy sposób na dostarczenie sobie silnego przeciwutleniacza luteiny, mówią eksperci z Uniwersytetu Linköping w Szwecji.
Szpinak - jak zyskać z warzywa najwięcej luteiny [fot. Karolina Grabowska from Pixabay]
znajduje się w dużych ilościach w ciemnozielonych warzywach, porównano jednak różne sposoby przygotowania szpinaku i okazało się, że mają one wpływ na ilość tego antyoksydantu.

Wiele osób z miażdżycą tętnic cechuje się też przewlekłym o niskim nasileniu, który można zmierzyć we krwi. To zaś wiąże się z wyższym ryzykiem zawału mięśnia sercowego. Na Uniwersytecie w Linköping sprawdzono ochronną rolę luteiny - naturalnego pigmentu rozpuszczalnego w tłuszczach występującego szczególnie w ciemnozielonych warzywach. Jak wykazano, luteina może tłumić stan zapalny w komórkach odpornościowych pacjentów z chorobą wieńcową. Co więcej, okazuje się, że luteina może być magazynowana w komórkach odpornościowych, co oznacza, że można zaopatrzyć się w jej rezerwę.

Teraz oceniono, jaka metoda przygotowania jest najlepszym sposobem dostarczania luteiny. Podobnie jak wiele innych składników odżywczych, związek ten ulega rozkładowi pod wpływem ciepła.

Poddawano m. in. smażeniu, gotowaniu na parze lub gotowaniu w wodzie do 90 minut i mierzono zawartość luteiny w różnym czasie. Szpinak ugotowany w zupie lub gulaszu nie jest podgrzewany do tak wysokiej temperatury ani tak długo, jak szpinak w lazanii. Stąd porównywano różne czasy obróbki termicznej. Okazało się, że przy gotowaniu szpinaku ważny jest czas podgrzewania. Im dłużej jest gotowany, tym mniej luteiny się zachowuje. Ważna jest również metoda gotowania: smażenie szpinaku w wysokiej temperaturze niszczy dużą część przeciwutleniacza już po dwóch minutach. Ustalono też, że więcej luteiny jest uwalniane ze szpinaku, gdy struktura rośliny jest modyfikowana przez mikrofale.

- Najlepiej w ogóle nie podgrzewać szpinaku. A jeszcze lepiej zrobić smoothie i dodać tłuszcz z produktów mlecznych, takich jak śmietana, mleko czy . Gdy szpinak jest posiekany na małe kawałki, z liści uwalnia się więcej luteiny, a tłuszcz poprawia rozpuszczalność luteiny w płynie - radzi Rosanna Chung, autorka badań.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Hospicja.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy