Strona głównaZdrowieSzkliwo: prawdziwy twardziel na straży zębów

Szkliwo: prawdziwy twardziel na straży zębów

Szkliwo zębów to najtwardsza tkanka ludzkiego organizmu. Spełnia bardzo ważne zadanie: chroni wnętrze zęba przed działaniem bakterii oraz czynnikami zewnętrznymi. Ta bardzo twarda powłoka chroni pod jednym warunkiem: o ile nie ma ubytków. A te mogą się pojawić, gdy o zęby nie dbamy.
Szkliwo: prawdziwy twardziel na straży zębów Uszkodzenia szkliwa to problem, z którym wiele osób zmaga się od najmłodszych lat. Jeśli nie będziemy mu przeciwdziałać i dopuścimy do zniszczenia tej tkanki, są niewielkie szanse, że się zregeneruje. Zepsute szkliwo może doprowadzić m.in. do , zmiany ich barwy, a także innych schorzeń, które będą wymagały leczenia stomatologicznego.

Owocowo, ale kwaśno

Nasze szkliwo narażone jest na dwa rodzaje uszkodzeń – ścieranie w wyniku niewłaściwego szczotkowania zębów oraz erozję, dotycząca zwłaszcza tych z nas, którzy są amatorami kwaśnych potraw. Jak sprawdzić, czy dotyczą nas te problemy? Widocznym objawem są przebarwienia i bruzdy na uzębieniu. Szkliwo staje się też przezroczyste, co jest zauważalne zwłaszcza na brzegach zębów.

dla naszego uzębienia mogą być . Są zdrowe, mają niewiele kalorii, ale… zawierają w sobie naturalne kwasy, które przyczyniają się do niszczenia szkliwa. Szczególnie dużo mają ich cytrusy.
Nie namawiam do rezygnowania z cytryn czy pomarańczy, ale zalecam, by tuż po zjedzeniu owoców nie szczotkować zębów. Szkliwo przez pewien czas jest wyjątkowo wrażliwe i łatwo je w ten sposób uszkodzić – mówi lek. dent. Adam Piosik z poznańskiego Centrum Stomatologii Candeo. – Jeśli po jedzeniu odczuwamy dyskomfort, warto zamiast po szczoteczkę sięgnąć po gumę do żucia, która pomaga neutralizować owocowe kwasy. Zęby możemy bezpiecznie umyć po około godzinie – dodaje.

Gorzka prawda o słodyczach

Nie tylko zbyt częste spożywanie kwaśnych produktów może być groźne. Niebezpieczny jest także nadmiar cukrów, obecnych nie tylko w łakociach, ale też w dosładzanych napojach. Bakterie obecne w jamie ustnej żywią się nimi, przetwarzając je w kwasy atakujące szkliwo. Napoje gazowane zawierają też kwas fosforowy, który zaburza przyswajanie wapnia przez nasz organizm i wypłukuje ten ważny składnik z kości, co powoduje ubytki m.in. w szkliwie. Im więcej tych napojów pijemy, tym staje się ono cieńsze i bardziej kruche. Kwas fosforowy przyczynia się też do powstawania w ustach kwaśnego osadu, który obniża naturalną zasadowość śliny. Aby przywrócić jej pierwotne pH, nasz organizm neutralizuje kwasy zbierając z zębów jony wapnia, co także osłabia szkliwo.

Fluor i wapń – przyjaciele szkliwa

Podobnie jak w przypadku większości chorób dotykających zęby, zapobieganie uszkodzeniom szkliwa polega przede wszystkim na właściwej higienie jamy ustnej. Warto więc pamiętać o tym, by regularnie szczotkować zęby, najlepiej nie tuż po posiłku. Ważna jest także odpowiednia technika mycia – należy wykonywać okrężne, wymiatające ruchy szczoteczką z miękkim lub średnio twardym włosiem. Nie zapominajmy też o stosowaniu i płynie antybakteryjnym do płukania.

Obecnie praktycznie każda pasta do zębów zawiera fluor, jednak jego stężenie jest niewielkie. Dlatego osobom, które mają wyjątkowo poważne problemy ze szkliwem zaleca się wykonanie zabiegu lakierowania zębów.
Polega on na pokryciu uzębienia specjalnym lakierem o wysokiej zawartości fluoru. Dzięki temu wzmacniamy szkliwo i podnosimy jego odporność na spadek naturalnego pH w jamie ustnej – mówi doktor Piosik. To rozwiązanie można stosować zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.
W walce o mocne szkliwo ważna jest także dieta. Powinna ona być bogata przede wszystkim w wapń. Ten składnik w dużych ilościach występuje przede wszystkim w mleku, serach, jogurtach czy jajkach, a także w warzywach strączkowych i rybach. Do przyswojenia wapnia i fosforu konieczna jest witamina D, wpływająca też na mineralizację szkliwa. Znajdziemy ją w tłustym nabiale (np. maśle) i rybach takich, jak makrela, łosoś czy śledź, a także szczypiorku.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 10:36:36, 25-04-2012 ~gość: 195.128.172.xxx

    wypadałoby chyba dawać znać, że kopiujecie artykuły z innego portalu ? http://pacjenci.dentonet.pl/?m=14&a=7155 , niestety znowu z niekompletnymi informacjami "Szkliwo staje się też przezroczyste, co jest zauważalne zwłaszcza na brzegach zębów." , szkliwo naturalnie jest w zasadzie przeźroczyste i potem po takich informacjach, zgłaszają sie pacjenci z pięknie zachowanymi przeźroczystymi brzegami siecznymi zębów, niestartymi jeszcze i są przerażeni, że mają uszkodzone zęby, a w rzeczywistości maja je idealne jak co dopiero wyrznięte ...
    lek.dent. Dominik Woźniak
    ... zobacz więcej
  • 10:44:04, 25-04-2012 ~gość: 195.128.172.xxx

    ... a co do owoców, to wypada przepłukać buźkę wodą i umyć ew. za 15-30 minut ...,a o technice mycia to już nie mam siły pisać brak dodania jednego zdania w takim przypadku "przy rozwartych łukach zębowych" powoduje, że ludzie kręcą kółka zamiast wymiatać ... i mają tylko większe problemy ...

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Hospicja.pl
  • Kobiety.net.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy