Strona głównaZdrowieŚwieże winogrona: dlaczego jest to super-jedzenie

Świeże winogrona: dlaczego jest to super-jedzenie

Świeże winogrona zasługują na miano "super-jedzenia", zawierają ogromne ilości różnych związków naturalnych, mówią eksperci z Western New England University.
Świeże winogrona: dlaczego jest to super-jedzenie [fot. BÙI VÃN HỒNG PHÚC from Pixabay]
Termin „super-żywność" to popularne określenie, które nie posiada oficjalnej definicji ani ustalonych kryteriów. Typowe produkty określane tym mianem są zazwyczaj częścią diety śródziemnomorskiej i obfitują w naturalne związki roślinne korzystne dla zdrowia. Według badaczy świeże są często pomijane, jeśli chodzi o to określenie, i rzadko wspominane obok innych podobnych produktów, takich jak jagody.

Winogrona są naturalnym źródłem ponad 1600 związków, w tym , w tym , takich jak flawonoidy, antocyjanidyny, katechiny, kwasy fenolowe, resweratrol, etc. To właśnie polifenolom przypisuje się prozdrowotne właściwości winogron - poprzez ich działanie antyoksydacyjne oraz wpływ na procesy komórkowe. Kluczowe znaczenie ma całe winogrono oraz unikalna matryca tych związków, a nie pojedynczy składnik.

Winogrona korzystnie wpływają na zdrowie układu sercowo-naczyniowego - wspierają rozluźnienie naczyń krwionośnych i prawidłowe krążenie, a także wpływają na poziom cholesterolu. Badania kliniczne pokazują również, że wspomniane owoce wspierają zdrowie mózgu (pomagają utrzymać prawidłowy metabolizm mózgu i korzystnie wpływają na funkcje poznawcze), zdrowie skóry (zwiększona odporność na i uszkodzenia DNA w komórkach skóry), zdrowie jelit (modulacja mikrobiomu jelitowego i zwiększenie jego różnorodności) oraz zdrowie oczu (wpływ na siatkówkę poprzez zwiększenie gęstości barwnika plamki żółtej). Wreszcie, w dziedzinie nutrigenomiki - nauki o wpływie żywności na ekspresję genów - wykazano, że spożywanie winogron pozytywnie wpływa na ekspresję genów w istotnych układach organizmu.

- Na podstawie dostępnych danych naukowych winogrona są super-żywnością i powinny być tak postrzegane - mówi Ian LeMay, prezes California Table Grape Commission. - Mamy nadzieję, że stosowanie tego określenia w kontekście winogron stanie się powszechną praktyką. Na szczęście, niezależnie od tego, czy są spożywane dla zdrowia, czy po prostu jako zdrowa przekąska, jedzenie winogron to zawsze dobry wybór dla konsumentów - dodaje.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy