Strona głównaZdrowieŚwiąteczne potrawy okiem dietetyka

Świąteczne potrawy okiem dietetyka

Czy wiesz, które ze świątecznych potraw są najbardziej kaloryczne, a które możemy smakować bez obaw o naszą figurę? Zapraszamy na przegląd najpopularniejszych świątecznych przysmaków dokonany wspólnie z dietetykiem.
Świąteczne potrawy okiem dietetyka Tradycyjny barszcz czerwony z grzybkami

Wigilijny barszcz czerwony przygotowywany na wywarze z samych warzyw jest mało kaloryczny i ma dużo wartości odżywczych pod warunkiem, że nie zaprawimy go śmietaną lub mąką. Szczególnie cennym składnikiem potrawy są buraki, zawierające witaminy i minerały (wapń, magnez, potas, witaminy C i B). Do barszczu warto wrzucić kilka suszonych grzybków, które dodadzą niezwykłego aromatu.

- Podczas Świąt należy jednak uważać na ilość spożywanych grzybów, które są składnikiem wielu potraw, a zjedzone w nadmiarze mogą okazać się ciężkostrawne - mówi Małgorzata Kamionowska, dietetyczka z Centrum Naturhouse.

Staropolski bigos i pierogi z kapustą

Stosunkowo mało kalorii mają również pierogi z kapustą i z grzybami. Pamiętajmy tylko, aby przygotowywać je na wodzie, a nie odsmażać na tłuszczu. Przyrządzając świąteczne potrawy, zrezygnujmy z dodatków w postaci skwarek czy boczku. Nawet bigos, który jak wiadomo nie należy do lekkostrawnych potraw, może być mniej kaloryczny, jeśli zachowamy odpowiednie proporcje - ograniczymy np. tłuste żeberka na rzecz chudego mięsa białego oraz nie dodamy zbędnej słoniny czy innych tłuszczy.

- Osoby mające problemy z układem trawiennym muszą szczególnie uważać na potrawy ciężkostrawne, nie powinny również spożywać dużej ilości kapusty, która jak wiadomo ma właściwości wzdymające. Do takich dań jak bigos można dorzucić kminek, ziele angielskie i liść laurowy - przyprawy poprawiające trawienie - radzi dietetyczka z Naturhouse.

Świąteczny karp

Najbardziej popularną, świąteczną rybą jest oczywiście karp, który odpowiednio przygotowany - pieczony, gotowany lub grillowany - jest także dużą porcją zdrowia. Zawiera m.in.: łatwo przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne.

Osobom na diecie poleca się natomiast takie ryby jak: sola, dorsz, mintaj, flądra czy morszczuk.

Równie popularne podczas Świąt są śledzie, zawierające m.in. białko, cenne kwasy Omega - 3 oraz witaminę D i E. Zdecydowanie mniej kaloryczne będą jednak te przyrządzone w occie czy jogurcie niż w śmietanie czy w oleju.

Ciasta i ciasteczka

Nieodzownym składnikiem świątecznego menu są domowe wypieki.

- Aby ograniczyć ilość dostarczanych kalorii i cukru, należy unikać łączenia sytych dań mięsnych ze słodkimi deserami oraz dosładzania potraw np. kompotu z suszu - radzi Małgorzata Kamionowska.

Zamiast ciast z kremami i masami mniej kaloryczny (a równie smaczny) będzie np. makowiec. Co więcej, jak nakazuje tradycja, podczas Wigilii należy zjeść chociaż odrobinę maku, aby w przyszłym roku dopisało nam szczęście.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • Oferty pracy