09-10-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nie potrzeba ci specjalnych diet, suplementów i mikstur - wystarczy, że do jadłospisu dodasz określone produkty, których skład sprawia, że możemy liczyć na dobre zdrowie.
Jakkolwiek nie ma oficjalnej definicji „superjedzenia", jednym z głównych składników takich produktów są silne antyoksydanty (przeciwutleniacze). Dzięki nim komórki ciała są chronione przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, których aktywność wywołuje wiele różnych chorób (np. nowotwory i choroby serca).
jest zazwyczaj również szczególnie bogate w witaminy, minerały i błonnik - wszystkie te składniki odgrywają ważną rolę w zachowaniu zdrowia i chronią przed chorobami.
- Według American Diabetes Association do „superjedzenia" należą przede wszystkim:
- Warzywa kapustne (np. , kalafior, kapusta chińska, kapusta włoska)
- Garść orzechów (mieszanych)
- Owies
-
Poza tym szczególnie poleca się:
- Jarmuż (bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniaczy)
- (hipoalergiczne źródło aminokwasów)
- Spirulina (algi o wysokiej zawartości białek)
- Olej kokosowy (dobre źródło zdrowych tłuszczów)
- (jw.)
- Szałwia Chia (bogata w białka, błonnik, witaminy i minerały)
- Jagody Acai (bogate w przeciwutleniacze i zdrowe tłuszcze)
- Myrciaria dubia (inna nazwa „Cuma"; bogata w przeciwutleniacze)
- (bogate w antyoksydanty i minerały)
- (zawierają wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy)