Strona głównaZdrowieSuper jedzenie, czyli czego nie może zabraknąć w codziennym menu

Super jedzenie, czyli czego nie może zabraknąć w codziennym menu

Procesu starzenia nie da się powstrzymać, można go jednak przyhamować. Wszystko zależy od tego, jak ludzie się „prowadzą", a dokładniej, co jedzą, ile czasu są w stanie poświecić na aktywność fizyczną, czy regularnie wykonują badania profilaktyczne, etc. Eksperci niczym mantrę nieustannie wymieniają te wszystkie czynniki zdrowego sposobu życia. Dlaczego? Z bardzo prostej przyczyny - po prostu są skuteczne.
Niektórzy oponują twierdząc, że gdyby chcieć wypełniać wszelkie polecenia lekarzy, dietetyków i trenerów, trzeba by na to poświecić całe dnie i nie robić już nic innego. Dobra odpowiedź to taka, że ze wszystkim można przesadzić. Nie zwalnia to jednak z podjęcia wysiłku, a ten będzie skutkował lepszym samopoczuciem i młodszym wyglądem. Jeśli chodzi o dietę, warto sięgnąć po tzw. super jedzenie, czyli odżywcze pożywienie, które powinno stanowić stałą pozycję w naszym menu. Obiecujemy - żadnych „udziwnień", a tylko to, co naprawdę zasługuje na poczesne miejsce w jadalni.

1. Produkty pełnoziarniste

© Hansich - Fotolia.comProdukty pełnoziarniste, takie jak płatki owsiane, brązowy ryż, produkty zawierające żyto, owies, jęczmień są bogate w błonnik, który utrzymuje zdrowie przewodu pokarmowego i daje uczucie sytości. Ich niski indeks glikemiczny oznacza, że nie powodują szkodliwych skoków poziomu cukru we krwi. Warto więc sięgać po chleb, makaron i płatki z pełnego ziarna i dołączyć je do codziennej listy zakupów. Uczeni uważają, że produkty pełnoziarniste wspomagają profilaktykę licznych chorób, m. in. chorób serca, raka jelita grubego i piersi, cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi, udaru mózgu.

2. Ryby

© Dave - Fotolia.comNajnowsze badania sugerują, że kwasy tłuszczowe omega-3 niektórych ryb mogą prowadzić do poprawy nastroju i zdolności mentalnych. Tłuszcz rybny ma właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że chroni przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki ciała przyspieszając proces starzenia się. Omega-3 zwalczają ponadto przewlekłe stany zapalne, które mogą prowadzić do różnego rodzaju powikłań zdrowotnych. Wspomagają zapobieganie występowaniu zakrzepów krwi, choroby wieńcowej i udaru mózgu. Są polecane dla utrzymania zdrowych oczu oraz młodego wyglądu skóry - zapobiegają pęknięciom i wypryskom, zapewniają jędrność i elastyczność skóry. Szczególnie rekomenduje się jak łososie, śledzie, makrele i sardynki.

3. Orzechy


© Nikolay Petkov - Fotolia.comSą dość kaloryczne, ale nie trzeba zjadać większej ich ilości, by zyskać oferowane przez nie prozdrowotne korzyści. Orzechy zawierają białko, błonnik i ważne minerały, takie jak potas, żelazo, cynk i magnez. Są szczególnie polecane dla zachowania zdrowia przewodu pokarmowego i układu odpornościowego, a także pomocne w walce z rakiem i dobre dla skóry. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 pomaga utrzymać umysł i ciało w dobrej kondycji. Poza tym można wybrać ulubione orzechy spośród szerokiej ich gamy, mamy do dyspozycji bowiem m. in.: migdały, orzechy pekanowe, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, orzechy macadamia.

4. Awokado

© Torsten Schon - Fotolia.comZawarte w tym owocu tłuszcze pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie. Poza tym awokado zawiera dużo potasu, który przeciwdziała retencji płynów i wysokiemu ciśnieniu krwi oraz ryzyku wystąpienia udaru mózgu. Cechuje je także wysoki poziom witaminy E, która zapobiega starzeniu się skóry i może być również pomocna w zmniejszeniu uderzeń gorąca związanych z menopauzą. Wreszcie awokado jest bogate w kwas foliowy, który zmniejsza ryzyko zawału serca, jak również przeciwutleniacze pomagające organizmowi bronić się przed wolnymi rodnikami uszkadzającymi narządy.

5. Warzywa z rodziny krzyżowych

© Magdalena Żurawska - Fotolia.comNależą tu: brokuły, kapusta, kalafior, rzepa i brukselki. Są skuteczną pomocą w walce z toksynami i rakiem. Zawierają przeciwutleniacze i siarkę, które zapewniają energię i pomogą zachować zdrową skórę. Najwięcej korzyści dostarcza się organizmowi jedząc te warzywa na surowo lub lekko podgotowane.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 09:09:50, 21-03-2011 ~gość: 83.21.65.xxx

    To ja poproszę rybkę z avocado i orzechami. Może być z tostem pełnoziarnistym i różyczkami brokułów do ozdoby...
  • 16:06:31, 25-03-2011 babcia z miasteczka

    poproszę podobny zestaw tzn.rybkę z avocado i orzechami. Może być z tostem pełnoziarnistym i różyczkami brokułów do ozdoby...
  • 20:00:31, 25-03-2011 bronczyk

    A ja dziękuję za taki posiłek. Ja sobie zjem bigosiku.
  • 20:15:03, 25-03-2011 slava

    Ja schabowy z pyrkami i kapustką
  • 20:20:48, 25-03-2011 wawik

    Pyszne golonko też jest pyszne.
  • 10:07:07, 30-03-2011 Eliza2

    Przekory! Ja lubię orzechy i jadam ich sporo. Poza tym też jestem mięsożerna. W końcu mam pełnowartościowe białko a Fe chemowe jest lepiej przyswajalne, a Fe pochodzenia roślinnego ma przyswajalność 5-15% i zwiększa się jego przyswajalność, jeśli łączymy je z żelazem chemowym (nawet 3-4 razy).

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć