11-02-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Już w trzeciej dekadzie życie niektóre zdolności poznawcze ulegają osłabieniu. Proces starzenia się mózgu zaczyna się dość wcześnie i nieustępliwie postępuje wraz z wiekiem. Wszystko to jednak nie dzieje się zupełnie poza naszą „jurysdykcją", odpowiedni styl życia pomoże powstrzymać negatywne czynniki starzenia się. Jednym z jego elementów jest dostarczanie organizmowi odpowiednich składników odżywczych, w tym witamin.
Mózg potrzebuje określonych substancji, by dobrze funkcjonować. Ważne, aby wraz z każdym posiłkiem dostarczać różnorodnych składników odżywczych, ponieważ wówczas mogą działać synergistycznie, radzi Paula Bickford, lekarz i profesor farmakologii University of South Florida.
Jakie zatem substancje są szczególnie pożądane, aby działał „na wysokich obrotach" także w dojrzałym i starszym wieku? Oto najważniejsze z nich.
Kwasy tłuszczowe omega-3Francuscy badacze odkryli, że im mniejsze spożycie kwasów tłuszczowych omega-3, tym większe ryzyko doznawania osłabienia zdolności poznawczych.
Jak omega-3 odmładzają mózg? Chronią go przed stresem oksydacyjnym (uszkodzeniami generowanymi przez cząsteczki zwane wolnymi rodnikami). Ponadto tkanka nerwowa używa kwasów tłuszczowych omega-3 jako budulca dla komórek, atakże substancje te wspomagają przepływ informacji pomiędzy komórkami nerwowymi, co pomaga w prawidłowym działaniu mózgu.
Gdzie znaleźć kwasy omega-3? Zawierają je: łosoś, tuńczyk, troć, sardynki, sardele, orzechy włoskie, olej rzepakowy, siemię lniane.
Witaminy C, D, EJak wynika z badań przeprowadzonych przez holenderskich uczonych, dieta bogata w witaminę E może zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji i choroby Alzheimera. Badania z RPA badania wykazały, że osoby starsze z demencją miały niższe stężenie witaminy C we krwi. Natomiast uczeni z University of Manchester w Wielkiej Brytanii stwierdzili, że osoby w średnim wieku i starsze z niższym poziomem witaminy D we krwi gorzej wypadały na testach funkcji poznawczych.
Jak działają te witaminy? Wykazują właściwości antyoksydacyjne, mogą więc chronić mózg przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Ponadto antyoksydanty w diecie pomagają zmniejszyć stany zapalne w organizmie i osłabiają proces zatykania arterii, który mógłby zagrozić dopływowi krwi do mózgu.
Co jeść?
W przypadku witaminy C: sok pomarańczowy, papryka czerwona, papaja, truskawki, brokuły, owoce cytrusowe.
Witamina D: łosoś, halibut, wzbogacone mleko, wzbogacane płatki zbożowe, jaja.
Witamina E: zboża, nasiona słonecznika, migdały, szpinak i inne zielone warzywa, olej rzepakowy.
Witaminy z grupy BNaukowcy z Rush University Medical Center w Chicago wykazali, że u ludzi starszych z wyższym poziomem witaminy B12 we krwi tempo obniżenia się zdolności poznawczych jest wolniejsze. Tymczasem z badań uczonych University of California w Los Angeles wynika, że niski poziom kwasu foliowego był związane z intensywniejszym spadkiem zdolności poznawczych u osób po siedemdziesiątce.
Jak działają witaminy z grupy B. To nie jest jasne. Jedną z hipotez jest ta, która głosi, że niedostateczny poziom witaminy B12 prowadzi do problemów z syntezą substancji niezbędnych dla dobrej pracy mózgu i utrzymania funkcjonowania sieci neuronów. Zgodnie z innym przypuszczeniem niedobór kwasu foliowego lub witaminy B12 może prowadzić do narastania stężenia homocysteiny (aminokwasu we krwi), który jest toksyczny dla naczyń krwionośnych w mózgu i powoduje uszkodzenie neuronów, co może prowadzić do zaburzeń poznawczych.
Gdzie znaleźć witaminy z grupy B?
Witamina B12: wołowina, skorupiaki, podroby, łosoś, zboża.
Kwas foliowy: zboża, fasola, brokuły, szpinak, papaja, wzbogacone makarony.