13-11-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Lipid zajdujący się w awokado może wzmocnić wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.
Kolejne badania pokazują, że awokado przydaje zdrowia. Dotychczas ustalono m. in., że jedzenie pomaga zmniejszyć prawdopodobieństwo powstawania nowotworu, osłabia problemy z , ogranicza ilość we krwi (zapobiegając chorobom sercowo-naczyniowym). Teraz odkryto, że może również zapobiec cukrzycy.
Uczeni z University of Guelph w Kanadzie odkryli, że znajdujący się w związek o nazwie awokatyna B (AvoB) może zapobiec cukrzycy typu 2 u myszy.
W ramach testów przez osiem tygodni myszy karmiono bogatą w tłuszcze dietą, aby zwierzęta stały się otyłe i rozwinęła się u nich insulinooporność. Następnie, przez kolejne pięć tygodni, do diety połowy z tych gryzoni dodawano AvoB. Po tym okresie, jak się okazało, myszy, które otrzymywały AvoB, wolniej przybierały na wadze i wzrosła u nich wrażliwość na insulinę.
Wspomniana substancja poprawiła utlenianie mitochondrialnych kwasów tłuszczowych w mięśniu szkieletowym i trzustce, umożliwiając całkowite utlenienie tłuszczów, co przekładało się na poprawę tolerancji i wykorzystania glukozy, zwiększając wrażliwość gryzoni na insulinę.
Osobne badania przeprowadzono z udziałem ludzi, aby sprawdzić bezpieczeństwo przyjmowania AvoB przy dawce 50 do 200 mg stosowanej przez sześćdziesiąt dni; nie odnotowano niepokojących skutków tej suplementacji w wątrobie, mięśniach, czy nerkach. Planowane są kolejne testy, które pozwolą ocenić efektywność awokatyny B w zapobieganiu insulinooporności.
Niestety, nawet regularne jedzenie , nie da takich profilaktycznych skutków, nie dostarczy bowiem dostatecznej ilości AvoB. Jedynie ekstrakt z owoców działał dostatecznie silnie.
Na temat badań można przeczytać w magazynie Molecular Nutrition & Food Research. Na podstawe:
Przeczytaj także
Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »
Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »