30-05-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wysokokaloryczna dieta w połączeniu ze stresem powoduje większy przyrost masy ciała niż taki sam sposób odżywiania w środowisku wolnym od stresu. Naukowcy z Garvan Institute of Medical Research odkryli szlak molekularny w mózgu, kontrolowany przez insulinę, który jest odpowiedzialny za dodatkowy przyrost masy ciała.
„Badanie wskazuje, że musimy być bardziej świadomi tego, co jemy, kiedy jesteśmy zestresowani, aby uniknąć szybszego powstawania otyłości", ostrzegają badacze.
Niektóre osoby jedzą mniej, gdy są zestresowane, ale większość z nas w takich sytuacjach sięga po więcej posiłków, a co jeszcze istotniejsze, cechują się one zwykle dużą zawartością kalorii, bo są bogate w cukier i tłuszcz.
Aby ustalić, co kontroluje to „stresowe jedzenie", autorzy zbadali różne obszary mózgu u myszy. Jedzenie jest kontrolowane głównie przez część mózgu o nazwie podwzgórze, zaś inna cześćć - ciało migdałowate - przetwarza reakcje emocjonalne, w tym .
Okazało się, że myszy, które przez dłuższy czas doświadczały stresu mogły jeść wysokokaloryczne pokarmy, stały się otyłe szybciej niż te, które jadły wysokotłuszczowe produkty w bezstresowym środowisku. Odkryto, że główną rolę w tym przyroście masy odgrywała cząsteczka o nazwie NPY, którą mózg naturalnie wytwarza w odpowiedzi na stres. Po wyłączeniu procesu produkcji NPY w ciele migdałowatym przyrost masy ciała zmniejszył się. Bez NPY zyskiwanie na wadze na diecie wysokotłuszczowej ze stresem było takie samo jak to związane z podobnym odżywaniem się w środowisku bez .
W normalnych warunkach organizm wytwarza insulinę tuż po posiłku, co pomaga komórkom wchłaniać glukozę z krwi i wysyła sygnał „przestań jeść" do mózgu. Uczeni odkryli, że sam w sobie przewlekły stres tylko nieznacznie podniósł poziom insuliny we krwi, ale w połączeniu z wysokokaloryczną dietą ilość była 10 razy wyższa niż u myszy niedoświadczających stresu i spożywających standardową dietę.
Kiedy stan stresu się przedłuża, komórki nerwowe przestają reagować na nadmierne ilości insuliny i w efekcie zwiększa się poziom podniosły poziom NPY, co zarówno sprzyja jedzeniu, jak i zmniejsza spalanie energii przez organizm. Mamy tu więc do czynienia z błędnym kołem, w którym stale wysoki poziom insuliny spowodowany stresem i wysokokaloryczną dietą przekłada się na coraz częstsze jedzenie, wyjaśniają bdacze.
Na temat badań można przeczytać w magazynie Cell Metabolism.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »