Strona głównaZdrowieStosuj przyprawy, tak poprawisz swoją dietę

Stosuj przyprawy, tak poprawisz swoją dietę

Dodanie niewielkiej ilości ziół i przypraw do warzyw i posiłków o obniżonej kaloryczności może sprawić, że takie dania będą bardziej apetyczne, co pomaga ograniczyć tłuszcz w diecie i łatwiej dostosować się do wytycznych dietetyków.
Stosuj przyprawy, tak poprawisz swoją dietę
Na Uniwersytecie Colorado przeprowadzono eksperyment z wykorzystaniem pieczeni mięsnej, warzyw i makaronu. Uczestnicy jedli pełnotłusty (610 kalorii) posiłek, danie o obniżonej zawartości tłuszczu i danie o obniżonej zawartości tłuszczu z dodatkiem przypraw, takich jak cebula, , i (te dwa ostatnie po 395 kalorii). Następnie ocenili posiłki za pomocą dziewięciopunktowej skali Likerta. Posiłki podawano losowo.

Okazało się, że:
  • Posiłek pełnotłusty i taki o obniżonej zawartości tłuszczu z przyprawami uzyskały taką samą ocenę (około 7,0). Danie o zmniejszonej dawce tłuszczu bez przypraw otrzymało notę około 6,25. Samo dodanie ziół i przypraw wystarczyło, aby poprawić smak potrawy z mniejszą ilością tłuszczu na tyle, że została oceniona tak samo wysoko, jak wersja pełnotłusta.
  • Pieczeń mielona o zmniejszonej dawce tłuszczu z przyprawami uzyskała nieco wyższą ocenę niż wersja pełnotłusta (6,75 vs. 6,50), a posiłek mniej tłusty bez przypraw - nieco powyżej 6,0.
  • Przyprawione warzywa o obniżonej zawartości tłuszczu uzyskały wynik nieco powyżej 7,0, podczas gdy wersja pełnotłusta uzyskała wynik nieco poniżej 7,0. Tylko warzywa o obniżonej zawartości tłuszczu uzyskały wynik nieco poniżej 6,5.
  • Pełnotłusty makaron uzyskał nieco powyżej 7,25 punktów, a jego przyprawiona wersja o obniżonej zawartości tłuszczu 6,5, tymczasem odłuszczona forma dania bez przypraw - trochę poniżej 6,0.
  • Przyprawione warzywa o obniżonej zawartości tłuszczu otrzymały ocenę nieco powyżej 7,0, a wersja pełnotłusta - trochę poniżej 7,0.
Ogólnie rzecz ujmując, zmniejszenie zawartości tłuszczu w takich produktach, jak i ser, może przełożyć się na osłabienie smaku. Jednak dodanie przypraw poprawia ocenę walorów smakowych potraw.

- Zastępowanie tłuszczu ziołami i przyprawami może być skuteczną strategią pomagającą stosować wytyczne dietetyków, zwłaszcza, że jest to prosta sprawa i nie wymaga żadnego szczególnego szkolenia - mówi prof. John Peters.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy