19-01-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dodanie niewielkiej ilości ziół i przypraw do warzyw i posiłków o obniżonej kaloryczności może sprawić, że takie dania będą bardziej apetyczne, co pomaga ograniczyć tłuszcz w diecie i łatwiej dostosować się do wytycznych dietetyków.
Na Uniwersytecie Colorado przeprowadzono eksperyment z wykorzystaniem pieczeni mięsnej, warzyw i makaronu. Uczestnicy jedli pełnotłusty (610 kalorii) posiłek, danie o obniżonej zawartości tłuszczu i danie o obniżonej zawartości tłuszczu z dodatkiem przypraw, takich jak cebula, , i (te dwa ostatnie po 395 kalorii). Następnie ocenili posiłki za pomocą dziewięciopunktowej skali Likerta. Posiłki podawano losowo.
Okazało się, że:
- Posiłek pełnotłusty i taki o obniżonej zawartości tłuszczu z przyprawami uzyskały taką samą ocenę (około 7,0). Danie o zmniejszonej dawce tłuszczu bez przypraw otrzymało notę około 6,25. Samo dodanie ziół i przypraw wystarczyło, aby poprawić smak potrawy z mniejszą ilością tłuszczu na tyle, że została oceniona tak samo wysoko, jak wersja pełnotłusta.
- Pieczeń mielona o zmniejszonej dawce tłuszczu z przyprawami uzyskała nieco wyższą ocenę niż wersja pełnotłusta (6,75 vs. 6,50), a posiłek mniej tłusty bez przypraw - nieco powyżej 6,0.
- Przyprawione warzywa o obniżonej zawartości tłuszczu uzyskały wynik nieco powyżej 7,0, podczas gdy wersja pełnotłusta uzyskała wynik nieco poniżej 7,0. Tylko warzywa o obniżonej zawartości tłuszczu uzyskały wynik nieco poniżej 6,5.
- Pełnotłusty makaron uzyskał nieco powyżej 7,25 punktów, a jego przyprawiona wersja o obniżonej zawartości tłuszczu 6,5, tymczasem odłuszczona forma dania bez przypraw - trochę poniżej 6,0.
- Przyprawione warzywa o obniżonej zawartości tłuszczu otrzymały ocenę nieco powyżej 7,0, a wersja pełnotłusta - trochę poniżej 7,0.
Ogólnie rzecz ujmując, zmniejszenie zawartości tłuszczu w takich produktach, jak i ser, może przełożyć się na osłabienie smaku. Jednak dodanie przypraw poprawia ocenę walorów smakowych potraw.
- Zastępowanie tłuszczu ziołami i przyprawami może być skuteczną strategią pomagającą stosować wytyczne dietetyków, zwłaszcza, że jest to prosta sprawa i nie wymaga żadnego szczególnego szkolenia - mówi prof. John Peters.
Na podstawie: