22-08-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Białko sojowe może znacząco zmniejszyć gromadzenie się tłuszczu i poziom trójglicerydów w wątrobie u otyłych pacjentów.
Wielu osób może dotyczyć stłuszczenie wątroby i rozwijać się bezobjawowo. - Otyłość jest kluczowym czynnikiem ryzyka tej choroby, która może prowadzić do niewydolności wątroby - ostrzega Hing Chen z Uniwersytetu Illinois.
Tłuszcz jest metabolizowany w wątrobie, a u osób otyłych jego transport do może zwolnić do tego stopnia, że wątroba staje się miejscem jego składowania.
- Kiedy tłuszcz gromadzi się w organie, który nie powinien go magazynować - jak wątroba - jego funkcje mogą stać się zagrożone - zauważa Chen. Jedzenie białka sojowego, z takich źródeł jak tofu i jogurt, wydaje się łagodzić problemy u osób z .
Porównano gromadzenie się tłuszczu w wątrobie szczurów o normalnej i nadmiernej wadze. Przez 17 tygodni gryzoniom podawano dietę zawierającą kazeinę, białko na bazie mleka lub dietę zawierającą białko . Serwowana dieta nie miała wpływu na profil wątrobowy zwierząt o normalnej wadze, ale u otyłych szczurów karmionych soją odnotowano 20-procentową redukcję i ogólnego gromadzenia się tłuszczu w . Jak się wydaje, białko sojowe może łagodzić objawy stłuszczenia wątroby.
Ponadto odkryto, że izolat białka sojowego częściowo przywrócił szlak sygnałowy Wnt/β-katenina, kluczowy element metabolizmu tłuszczów. - U wielu osób otyłych występuje pewien problem z transferem tłuszczu, a gdy więcej tłuszczu może wydostać się z wątroby, zmniejsza się obciążenie tego organu - mówi Chen.
Na podstawie: