17-05-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wystarczy regularnie jeść jogurty, by móc liczyć na lepsze zdrowie kosci w starszym wieku.
Badania uczonych z Trinity College w Dublinie i University of Ulster w Coleraine potwierdziły, że jogurt jest bogaty w składniki odżywcze, które dbają o zdrowie kości. Testy wykazały, że zwiększenie ilości wpomaga uchronić się przed .
W ramach badań zebrano informacje o nawykach żywieniowych 4,3 tys. osób. Szczegółowe kwestionariusze objemowały pytania o częstotliwość jedzenia jogurtów. Okazało się, że po uwzględnieniu innych czynników wpływających na ryzyko osteoporozy, codzienne jedzenie jogurtu oznaczało o 31 proc.
niższe ryzyko osteopenii (zmniejszenia masy kostnej) i niższe o 39 proc. prawdopodobieństwo osteoporozy w porównaniu do kobiet unikających jogurtu.
U mężczyzn regularne spożycie tego produktu wiązało się ze zmniejszeniem o 52 proc. prawdopodobieństwa wystąpienia osteoporozy w porównaniu do panów, którzy rzadko sięgali po jogurt.
Co więcej, autorzy zaobserwowali także że gęstość mineralna kości w szyi i bioder była wyższa u osób obojga płci, które jadły jogurt codziennie. Poza tym umieszczenie go w jadłospisie miało też związek z poprawą określonych funkcji fizycznych, a wreszcie oznaczało również osłabienie ryzyka .
O badaniach napisano w magazynie Osteoporosis International.
Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »