Strona głównaZdrowieSposób na wiosenne przesilenie - dieta bogata w ryby morskie

Sposób na wiosenne przesilenie - dieta bogata w ryby morskie

Zima to okres wzmożonych zachorowań na wszelkiego rodzaju infekcje. Spośród nich najczęstsze to przeziębienia i grypa. Większość z nascierpi wtedy z powodu kataru, bólu gardła lub kaszlu. Tegoroczna zima okazała się szczególnie nieprzyjazna.
Sposób na wiosenne przesilenie - dieta bogata w ryby morskie [© Terence Mendoza - Fotolia.com] Kolejną falę zachorowań lekarze zapowiadają w okresie przesilenia wiosennego. Kiedy mrozy ustaną, wirusy i bakterie uaktywniają się ze zwiększoną siłą. Nasze organizmy, osłabione po okresie zimowym, potrzebują wzmocnienia, aby bronić się przed ich atakiem. Dlatego tak ważna jest profilaktyka.

Co robić, by ustrzec się przed grypą i przeziębieniem? Zdrowy organizm broni się przed zakażeniem uruchamiając mechanizmy obronne. Naturalne metody wzmacniania odporności to m.in. aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, odpowiednia ilość snu, ale przede wszystkim odpowiednia dieta bogata w warzywa i ryby morskie.

Tłuste ryby morskie są najlepszym źródłem kwasów omega-3 (wśród nich najważniejsze to EPA i DHA), które pełnią istotną rolę we wzmacnianiu odporności organizmu. Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla życia człowieka. Niedobór tych kwasów zmniejsza zdolność obronną układu immunologicznego. Osoby, które w swojej diecie nie uwzględniają wystarczającej ilości tłustych ryb morskich, mogą dostarczyć kwasy omega-3 poprzez suplementację odpowiednimi produktami. Przy wyborze bardzo ważna jest jakość produktu, jego pochodzenie i zawartość kwasów omega-3, która powinna pokrywać lub być bliska dziennemu zapotrzebowaniu.

W budowaniu odporności istotne jest wspomaganie działania kwasów omega-3 odpowiednio wyselekcjonowanymi witaminami. Ostatnie badania naukowe dowodzą, że szczególną rolę we wspomaganiu systemu immunologicznego ma witamina D3.

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla życia człowieka, wchodzą w skład każdej komórki naszego ciała. Wpływają korzystnie na odporność, nasilając odpowiedź immunologiczną na patogeny, czyli tym samym poprawiają odporność naturalną. Oznacza to, iż odpowiednia podaż kwasów omega-3 wzmacnia układ immunologiczny i usprawnia jego funkcjonowanie, chroniąc organizm przed infekcjami i skracając ich przebieg.

Bierzmy przykład z Norwegów! Morze zawsze odgrywało ważną rolę dla mieszkańców Norwegii. Jego bliskość miała i ma duży wpływ na zwyczaje żywieniowe w tym kraju. Norwegowie to naród w Europie, w którym najwięcej jest osób dożywających wieku 100 lat w pełnym zdrowiu! Spożywają oni bardzo dużo ryb morskich, a dodatkowo specjalizują się w wytwarzaniu produktów pochodzących z ryb i zawierających kwasy omega-3.

Eksperci ds. żywienia rekomendują spożywanie ryb morskich przynajmniej 2 razy w tygodniu. Jednak wyniki badań WOBASZ 2003-2005 wskazują na bardzo niskie spożycie ryb morskich w naszym kraju. Niemal 80% Polaków je ryby raz w tygodniu lub rzadziej (w niektórych województwach np. świętokrzyskim, średnie spożycie ryb jest bliskie zeru), podczas gdy Norwegowie spożywają ich ponad 4 razy więcej.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy