20-08-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby z nadciśnieniem powinny unikać soli. Już dwie jej łyżki powodują znaczący wzrost ciśnienia krwi.
Dwie łyżeczki zawierają około 3,73 g sodu, a taka ilość - jeśli jest dostarczana codziennie - może uszkodzić mięsień serca i zwiększyć ryzyko wystąpienia , i zawału serca.
Jeśli ktoś sądzi, że trudno jest jeść dwie łyżeczki soli dziennie, powinien zrewidować swój jadłospis. Sól dodaje się do gotowanych , makaronu czy ryżu, Poza tym zawierają ją niemal wszystkie gotowe produkty. Jest np. w wędlinach, ketchupie, i wielu innych artykułach.
W ramach badań uczeni sprawdzili dzienne spożycie soli i zdrowie serca u 2,996 osób w średnim wieku 49 lat. Okazało się, że połowa badanych dostarczała sobie co najmniej 3,73 g. sodu dziennie. 54 proc. uczestników miało nadciśnienie i ci, którzy spożywali codziennie więcej niż 3,7 g soli, mieli wyższe ryzyko przerostu lewej komory, odpowiedzialnej za pompowanie krwi bogatej w tlen do organizmu. Ponadto ludzie ci częściej doświadczali oznak stresu mięśniowego, który może poprzedzać rozwój uszkodzeń strukturalnych.
Autorzy uważają, że badanie to zwiększa naszą wiedzę na temat negatywnych skutków spożycia soli na czynność serca. Sugerują, że warto rozważyć zmniejszenie spożycia tej przyprawy.
Wyniki badań są dostępne w Journal of the American College of Cardiology.