25-04-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
- Zanim przy kolejnym obiedzie sięgniesz po solniczkę, zastanów się czy warto lepszy smak lub kulinarne przyzwyczajenia przedkładać nad zdrowie - ostrzega Sharon O'Brien z seniorlivingabout.com
Większość Amerykanów konsumuje ponad dwukrotnie większą dawkę soli dziennie niż zalecana przez Światową Organizację Zdrowia, wynika z badań Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorób (Centers for Disease Control and Prevention). W Polsce sytuacja wygląda podobnie, różne źródła podają, że zjadamy 10 do 15 gramów soli dziennie, przekraczamy więc rekomendowaną ilość dwu- lub trzykrotnie.
Istnieje też grupa osób, które szczególnie powinny ograniczyć spożycie soli. Należą do niej dorośli po czterdziestym roku życia i ci, którzy mają nadciśnienie.
Ryzyko nadmiernego spożycia soli
Zwiększona ilość soli w diecie może prowadzić do nadmiernego podniesienia poziomu ciśnienia krwi, głównego powodu chorób serca i zawału - najczęstszej przyczyny umieralności w naszym kraju.
Ciśnienie krwi nie powinno przekraczać 140/90. Jeżeli przynajmniej w dwóch pomiarach przeprowadzonych w odstępie kilku dni ciśnienie wynosi 140/90 mm Hg lub więcej - należy rozpoznać nadciśnienie. Osoby, które niwelują ilość konsumowanej soli, znacząco obniżają ryzyko wystąpienia u nich problemów z sercem.
„To ważne, aby ludzie ograniczyli spożycie soli. Ci, którzy zastosują zdrową dla serca dietę, tj. zmniejszą w niej ilość sodu, zwiększą zaś dozę potasu i wapnia, poprawią ciśnienie", uważa doktor Darwin R. Labarthe z Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorób". „Zredukowanie ilości spożywanej soli może zapobiec lub opóźnić pojawienie się kłopotów z ciśnieniem krwi", dodaje.
Jak zmniejszyć ilość soli w diecieZnaczna ilość soli znajduje się w produktach przetworzonych, posiłkach podawanych w barach szybkiej obsługi, daniach przygotowanych z półproduktów. Eksperci rekomendują kilka prostych wskazówek, aby zmniejszyć spożycie soli:
• jedz więcej świeżych warzyw i owoców;
• gotuj potrawy mięsne i rybne samodzielnie, nie kupuj gotowych posiłków;
• jeśli jadasz w restauracji, zaznacz, że życzysz sobie potrawę z minimalną ilością soli - gdy uznasz to za konieczne, samodzielnie doprawisz posiłek;
• czytaj informacje o wartościach odżywczych danego produktu na opakowaniach, unikaj tych, które mają wysoką zawartość sodu;
• odłóż solniczkę - aby doprawić swoje potrawy, wypróbuj ziół, przypraw, soku z cytryny.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »