23-01-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zimą, kiedy brakuje w naszej diecie świeżych warzyw i owoców, warto sięgnąć po smaczne i zdrowe soki z warzyw i owoców. Dla osób starszych szczególnie warte polecenia są te wyciśnięte z pospolitych, ale wciąż niedocenianych buraków i ogórków oraz kiszonej kapusty.
Kiszona kapusta jest chyba najbogatszym źródłem witamin z grupy B, witamin C i K oraz potasu, wapnia, żelaza i błonnika. To prawdziwa bomba witaminowa, a przecież w czasie wzmożonej zachorowalności nasz organizm potrzebuje naturalnego wzmocnienia.
Sok z kapusty nie tylko dostarcza organizmowi cennych witamin, przez co wspomaga naszą odporność, ale także łagodzi kaszel, wzmaga apetyt i pobudza soki trawienne. Zawarte w kapuście duże ilości witamin z grupy B mają właściwości dotleniające, łagodzą także działanie alkoholu. Picie bogatego w witaminy soku z kiszonej kapusty poprawia odporność organizmu oraz działa leczniczo na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec i arteriosklerozę. Dietetycy podkreślają, że kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm. W tym celu należy pić pół szklanki soku trzy razy dziennie. Rano dobrze jest wypić sok na czczo, a wieczorem pół godziny po kolacji. Co ważne – 100 mililitrów soku to tylko 12 kalorii.
Ogórki w porównaniu z innymi warzywami zawierają najwięcej wody (98,8%). Dzięki zawartym w nich solom mineralnym regulują pracę serca, wątroby i nerek. Zarówno świeże, jak i konserwowe ogórki sprzyjają lepszemu przyswajaniu potraw. Są one bowiem czynnikami wywołującymi wydzielanie soków żołądkowych. Pomagają również w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu i dlatego są doskonałym uzupełnieniem diet odchudzających.
Surowe ogórki dla wielu osób są bardzo ciężkostrawne, jednak po ukiszeniu stają się o wiele łatwiejsze do strawienia. W połączeniu z sokiem z buraka, w którym jest dużo substancji alkalicznych, m.in. sód, potas, magnez i wapń sok z kiszonego ogórka stanowi unikatową kompozycję smakową, a przede wszystkim wzmacniającą, gdyż wśród wielu właściwości buraka należy podkreślić jego działanie krwiotwórcze i oczyszczające krew, a także wytrącające z organizmu kwas moczowy, a u ogórka kiszonego witaminę C.
Picie soku z buraków i kiszonych ogórków poprawia wzrok i koi nerwy, reguluje pracę serca, działa przeciwzakrzepowo, ma działanie wykrztuśne, zapobiega bólom żołądka i poprawia przemianę materii, zapobiega objawom reumatyzmu, wykazuje także działanie przeciwnowotworowe i wzmacnia kości.
Hemoroidy to żylaki odbytu, czyli poszerzone żyły splotu odbytniczego. Prawie zawsze są źródłem istotnego dyskomfortu. Najbardziej narażone na tę chorobę są osoby prowadzące siedzący tryb życia, kobiety w ciąży oraz osoby po 50-tym roku życia. czytaj dalej »