10-10-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sok z aloesu jest szczególnie polecany w okresach jesienno zimowych, dla osób z osłabioną odpornością. Bogaty w substancje dobroczynnie wpływające na układ immunologiczny wspiera odporność organizmu i sprawia, że szybciej radzi on sobie z ewentualnymi zagrożeniami.
Kluczem do uzyskania najwyższej jakości surowca z aloesu jest zachowanie kontroli na każdym etapie jego produkcji, obejmującej długość i wysokość temperatury obróbki oraz warunki sanitarne. Takie działania są koniecznie do zachowania biologicznej aktywności produktu końcowego.
Dodatkowo, surowiec do produkcji aloesu jest testowany metodą magnetycznego rezonansu jądrowego NMR, który umożliwia identyfikację istotnych komponentów aloesu, a ponad to uprawnia producentów do używania stwierdzeń, że wytworzony przez nich aloes zachował pełną gamę składników biologicznie aktywnych – w takiej postaci w jakiej stworzyła je natura.
Wśród najważniejszych składników, jakie dostarcza organizmowi sok z aloesu należy wymienić:
- Aminokwasy – endogenne i egzogenne, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować (np. lizyna,
- luecyna, walina, fenyloanalina, treonina).
- Witaminy – wszystkie z grupy B włącznie z niewielką ilością witaminy B12, kwas foliowy, witamina C, A,
- cholina, oraz wszystkie inne rozpuszczalne w wodzie.
- Związki mineralne wapnia, potasu, magnezu, fosforu, sodu, cynku, żelaza, manganu, chromu, miedzi oraz
- germanu.
- Substancje o działaniu przeciwbólowym – kwas salicylowy oraz mleczan magnezowy.
- Substancje o działaniu przeciwzapalnym – beta-sitosterol, kampesterol, bradykinaza.
- Substancje o działaniu przeciwbakteryjnym – fenole, kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe.
- Cukry – jednocukry (monosacharydy) – glukoza i fruktoza oraz wielocukry (polisacharydy) – polimannozy,
- glukomannozy, oraz bardzo liczne mukopolisacharydy.
Aloes jest naturalnym antybiotykiem – Sok z Aloesu wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antygrzybicze. Zawarte w nim mukopolisacharydy i antrachinony niszczą streptokoki i drożdże (Candida Albicans). Dodatkowo, lupeol działa przeciwbólowo i niszczy organizmy chorobotwórcze, a kwas salicylowy zawarty w soku aloesowym jest składnikiem przeciwbólowym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym – podobnie jak aspiryna, jednak nie wywołuje negatywnych skutków ubocznych.
Sok z aloesu podnosi odporność – Wśród licznych składników wspomagających układ immunologiczny organizmu wyróżniają się acemannan i związek glikozydowy – Aloeride. Kiedy makrofagi (komórki pożerające zarazki), limfocyty T (komórki zatruwające zarazki) oraz limfocyty B (komórki wytwarzające specjalne przeciwciała) wejdą w kontakt ze wspomnianymi wyżej substancjami, wielokrotnie wzrasta ich siła działania. Dlatego są w stanie pokonać wiele groźnych chorób.
Aloes niszczy wirusy – Zawarty w soku z aloesu acemannan oraz glikozydy stymulują limfocyty T i makrofagi do walki z wirusami. Dzięki temu organizm zwalcza niebezpieczne dla organizmu wirusy. Sok z Aloesu pozwala zwalczyć m.in. wirusy: grypy, przeziębienia, zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc, opryszczki, zapalenia jelit, wątroby i inne.
Wpływ Aloesu na przyjmowanie witamin C i E – Przyjmowanie witamin C i E w połączeniu z sokiem z aloesu powoduje wzrost dostępności tych witamin w organizmie – ich koncentracja we krwi gwałtownie wzrasta – (do 204 % po 8 godzinach od podania – w przypadku witaminy C, i do 269% po 6 godzinach
od podania – w przypadku witaminy E). Ponadto, jego stosowanie nie powoduje żadnych efektów ubocznych, ani toksycznych, dzięki czemu jest w 100% bezpieczny dla organizmu.
Dodatkowo sok z aloesu działa wspomagająco na:
- ścianki żołądka i dwunastnicy ochraniając je przed drażniącym działaniem kwasu solnego i
- trawiącym oddziaływaniem pepsyny
- leczenie zaburzeń pracy jelit, zaburzeń w prawidłowym wchłanianiu witamin i minerałów, wzdęć, zaparć i
- biegunek, zespołu jelita nadwrażliwego, wrzodów okrężnicy
- problemy z alergią pokarmową, egzemą atopową
- problemy z wątrobą i zaburzeniami przemiany materii
- leczenie chorób cywilizacyjnych typu: cukrzyca, miażdżyca, nadwaga
- osłabienie odporności i infekcje wirusowe
- problemy z grzybicą, zakażenia jamy ustnej i trudno gojące się rany lub poparzenia
- problemy z przesuszoną skórą - sok z aloesu działa tonizująco na skórę
- problemy z łupieżem, trądzikiem
- artretyzm i reumatoidalne zapalenie stawów.
Tagi:
aloes, infekcje, atretyzm, reumatyzm, grzybica, alergia, cukrzyca, miażdżyca, nadwaga, egzema, żołądek
Przeczytaj także
Alergia / Alergie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »
Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »
Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »