Strona głównaZdrowieSok pomarańczowy obniża poziom cholesterolu i zwiększa wydolność organizmu

Sok pomarańczowy obniża poziom cholesterolu i zwiększa wydolność organizmu

Duża szklanka soku pomarańczowego może poprawić swoją wydolność organizmu i redukuje poziom cholesterolu.
Jak wynika z najnowszych badań, duża szklanka soku pomarańczowego wypijana codziennie nie tylko obniża poziom cholesterolu, ale i zwiększa zdolność organizmu do radzenia sobie z wysiłkiem fizycznym.

W badaniu opublikowanym w Maturitas, magazynie Elsevier, jednego z największych światowych wydawnictw naukowych, wzięło udział 26 kobiet w średnim wieku. Wszystkie panie miały nadwagę lub były otyłe i przez trzy miesiące godzinę dziennie trzy razy w tygodniu ćwiczyły aerobik. Zmierzono BMI i profil lipidowy krwi uczestniczek. Następnie wszystkie kobiety zostały podzielone na dwie grupy i choć obu rekomendowano taką samą dietę pod względem ilości kalorii i poziomu spożycia tłuszczu, tylko jednej z nich podawano 500 ml soku pomarańczowego dziennie.


Wszystkim 26 uczestniczkom badania udało się zrzucić trochę na wadze, ale zanotowano różnice pomiędzy grupami w ilości utraconych kilogramów, a także poziomie cholesterolu. Co ciekawe, grupa pijąca sok pomarańczowy straciła trochę mniej tkanki tłuszczowej (11%) w porównaniu do grupy kontrolnej (15%), ale - jak mówią naukowcy - dodatkowa ilość kalorii przyjmowanych dzięki piciu soku może to wyjaśnić.

Kobiety z grupy eksperymentalnej wypijały 500 ml soku pomarańczowego dziennie, która to porcja zawiera 240 kcal i 42 g naturalnych cukrów (sacharoza, fruktoza i glukoza), wyjaśniają autorzy badań z Universidade Estadual Paulista w Brazylii. Te dodatkowe kalorie mogą być odpowiedzialne za zmniejszoną utratę masy ciała w omawianej grupie. Jednocześnie jednak zanotowano u tych pań inne korzyści zdrowotne: spadek o 15%, LDL (złego cholesterolu) i wzrost o 18% w HDL (dobrego cholesterolu).

Co więcej kobiety pijące sok miały również większą poprawę w zakresie progu anaerobowego, tj. intensywności, po przekroczeniu której stężenie mleczanu we krwi zaczyna systematycznie wzrastać, ponieważ organizm nie jest już zdolny do jego metabolizowania go (kwas mlekowy jest również odpowiedzialny za ból mięśni po treningu). Wartość ta jest mierzona poprzez sprawdzanie stężenie mleczanu we krwi po wysiłku - im niższa liczba, tym lepszy jest próg anaerobowy. Dla grupy pijącej sok pomarańczowy liczba ta była o 27% niższa pod koniec okresu badań w porównaniu do zaledwie 17% niższej w grupie kontrolnej biorąc za punkt odniesienia początkowy status quo.

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Pola Nadziei
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy