Strona głównaZdrowieSok. Świeży czy pasteryzowany?

Sok. Świeży czy pasteryzowany?

Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i owocach, z których sok został wykonany.
Sok. Świeży czy pasteryzowany? [© pilipphoto - Fotolia.com] Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie min. 400 g dziennie, w pięciu porcjach. Jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku. Niestety badania przeprowadzone na polskim rynku pokazują, że przeciętnie aż 80% badanych ma błędne przekonania na temat soków i uważa, że produkty te zawierają substancje konserwujące, dodane barwniki i sztuczne aromaty czy substancje słodzące. Z uwagi na krótszy termin przydatności do spożycia nieco lepiej postrzegane są soki jednodniowe. Ale czy to przekonanie jest słuszne i naprawdę pomiędzy sokiem jednodniowym, a tym z dłuższym terminem przydatności do spożycia występują znaczące różnice?

– Wszystkie są wartościowe, bo każdy sok powstaje z warzyw lub owoców i jest produktem, który zawiera tylko naturalne składniki. Porównując różne rodzaje soków – czyli np. sok jednodniowy z sokiem pasteryzowanym, z dłuższym terminem przydatności do spożycia, odtworzonym z soku zagęszczonego – nie odnotujemy znaczących dla jakości naszej diety różnic w zawartości substancji odżywczych, a nawet witamin. Główna różnica w tych sokach polega na sposobie przechowywania i terminie przydatności do spożycia. Soki jednodniowe, podobnie jak soki z dłuższym terminem przydatności do spożycia, powstają w wyniku tłoczenia. Większość z tych soków to soki mętne, zawierające błonnik, który znajdował się w produktach wyjściowych. Różnica polega na tym, że aby zachować dłuższy termin przydatności do spożycia sok musi zostać poddany procesowi pasteryzacji. Celem tego naturalnego procesu jest zniszczenie drobnoustrojów. Pozostawione w soku będą bowiem prowadzić do naturalnego procesu psucia. Faktem jest, że podczas procesu pasteryzacji dochodzi do niewielkiego ubytku witaminy C. Nie zapominajmy jednak, że witamina ta niezwykle łatwo utlenia się i to nie tylko w wysokiej temperaturze. Już samo przechowywanie owoców lub warzyw na półce, a nawet w warunkach chłodniczych, prowadzi do jej utraty – mówi dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie.

 
Strony : 1 2

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Kosciol.pl
  • Pola Nadziei
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy