25-10-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Na University of Pittsburgh odkryto, że starsi Japończycy, których organizmy produkują ekwol (metabolit wytwarzany przez niektóre rodzaje bakterii jelitowych), cechują się mniejszymi zmianami istoty białej w mózgu.
Uszkodzenia istoty białej to istotny czynnik osłabienia , demencji i wcześniejszej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, wskazuje prof. Akira Sekikawa, autor badań. - Odkryliśmy ponad 50 proc. więcej uszkodzeń istoty białej u osób, które nie mogą wytwarzać ekwolu w porównaniu z ludźmi, w organizmach których jest produkowany, co stanowi zaskakującą różnicę - wyjaśnia prof. Sekikawa.
Zmierzono poziom ekwolu we krwi u ponad dziewięćdziesięciu starszych osób, które nie wykazywały żadnych problemów poznawczych. Uczestnicy zostali podzieleni na grupy, biorąc pod uwagę ilość ekwolu, a następnie, po kilku latach, zostali poddani obrazowaniu mózgu dla wykrycia poziomów uszkodzeń istoty białej i złogów amyloidu-beta, który jest zwiastunem .
Odkryto, że wytwarzanie ekwolu nie wydaje się wpływać na poziomy amyloidu-beta odkładającego się w mózgu, ale ma związek ze zmniejszeniem objętości uszkodzeń istoty białej. Ustalono też, że wysokie poziomy izoflawonów - składników odżywczych soi, które są metabolizowane do ekwolu - nie mają wpływu na ilość uszkodzeń istoty białej ani amyloid-beta, kiedy ekwol nie był wytwarzany.
Wydaje się zatem, że to produkcja ekwolu ma znaczenie dla ochrony tkanek w mózgu, a co za tym idzie, także dla zabezpieczenia przed osłabieniem poznawczym.
Jak zauważają eksperci, to kolejne badania, które pokazują prozdrowotne efekty ekwolu. Wcześniej wykazano, że substancja ta wiąże się z niższym ryzykiem chorób serca i demencji. Zaznaczają jednak, że nie tylko soja ma tu znaczenie, dobre efekty uzyskują tylko ci, których mikrobiom pozwala na wytwarzanie ekwolu.
Wyniki badań są dostępne w Alzheimer's & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions.
Na podstawie: