Strona głównaZdrowieSoja łagodzi stany zapalne

Soja łagodzi stany zapalne

Wysokie spożycie soi wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych – wynika z badań prowadzonych w ramach programu „The Shanghai Women's Health Study”, w trakcie którego przebadano prawie 75 tys. kobiet.
Soja łagodzi stany zapalne [fot. produkty sojowe] Program badawczy „The Shanghai Women's Health Study” trwał 16 lat. W tym czasie sprawdzano związek pomiędzy spożywaniem soi i występowaniem stanu zapalnego w organizmie.

Badaniu na obecność w organizmie markerów świadczących o występowaniu przewlekłego stanu zapalnego, poddano 1005 kobiet w średnim wieku. Wyniki badań pokazały, że u kobiet, u których spożycie soi było najwyższe, stan zapalny był najmniejszy.

Kobiety, w diecie których występowało najwięcej produktów sojowych, miały o 26% niższe stężenie interleukiny 6. (IL-6) i o 14% niższe czynnika martwicy nowotworu alfa (TNF-alfa) niż kobiety, u których spożycie soi było niskie. Obie substancje są związane z procesami zapalnymi w organizmie, które łączy się, np. z chorobami układu krążenia, cukrzycą typu 2. czy chorobami nowotworowymi.

- Soja jest bogata w aktywne związki wykazujące szereg właściwości prozdrowotnych, zwane izoflawonami, które zalicza się do fitoestrogenów. W soi występują trzy izoflawony: genisteina, daidzeina i glyceteina i to właśnie ich obecność, co potwierdzają liczne badania, sprawia, że spożywanie soi i produktów sojowych może zmniejszać ryzyko występowania i rozwoju niektórych form raka, chorób serca, osteoporozy, a także łagodzić objawy menopauzy i usprawniać pracę mózgu - podkreśla Piotr Poniński z Polsoi.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Menopauza - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Menopauza - inaczej przekwitanie - nie jest chorobą, ale naturalnym procesem zachodzącym w kobiecym organizmie. Niestety, zmiany które wówczas zachodzą, zwiększają ryzyko wystąpienia wielu chorób. czytaj dalej »


Osteoporoza - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 09:22:12, 09-07-2015 ~gość: 83.7.211.xxx

    Warto wprowadzić soję do codziennego jadłospisu albo w czystej postaci, np. w gulaszach, jako składnik past i farszów, albo w postaci przetworów sojowych, np. tofu.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Kosciol.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy