Strona głównaZdrowieŚniadanie: jak zapewnić sobie dobry początek dnia

Śniadanie: jak zapewnić sobie dobry początek dnia

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Odpowiednio zbilansowane, bogate w błonnik pomaga regulować apetyt w trakcie całego dnia, dzięki czemu nie grożą nam nagłe i nieprzyjemne ataki głodu. Dodatkowo pomoże nam ono osiągnąć pełnię naszych możliwości intelektualnych oraz sił fizycznych. Wszyscy wiemy, dlaczego regularne jedzenie śniadań jest tak ważne, jednak często brakuje nam pomyysłów na szybkie i pożywne posiłki.
Przy okazji zmiany diety z letniej na zimową, warto zastanowić się nad tym co jemy, kiedy jemy oraz jaki to ma wpływ na nasz organizm. Zaleca się, aby spożywać do dwóch godzin po przebudzeniu. Jako pierwszy pełnowartościowy posiłek po przerwie nocnej dostarcza ono niezbędnej energii, aby ogranizm właściwie funkcjonował od początku dnia, a także pomaga nam zachować odpowiedni poziom wartości odżywczych. Nawet u osób zdrowych brak śniadania może wywoływać ich niedobory, co może powodować skutki uboczne w postaci osłabienia, zmęczenia i senności, spadku koncentracji, a w następstwie napadu tzw. wilczego głodu.

– Śniadanie jest zarówno dla osoby dorosłej, jak i dla dziecka. Dostarcza energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania w ciągu całego dnia. Bardzo ważne jest by w naszym śniadaniu znalazły się warzywa i owoce, najlepiej świeże. Jeżeli jednak nie ma takiej możliwości, warto sięgnąć po mrożonki, kiszonki lub 100% sok lub mus owocowo-warzywny. Warto przy tym zaznaczyć, że zgodnie z przepisami prawa do wszystkich soków owocowych i pomidorowych oraz soków i musów 100% nie wolno dodawać cukrów ani innych substancji słodzących (np. słodzików czy syropu glukozowo-fruktozowego). Niewielkie ilości cukrów ze względów smakowych można jedynie dodawać do soków warzywnych i warzywno-owocowych. Nie wolno dodawać też do nich barwników oraz substancji konserwujących – komentuje Zuzanna Antecka, dietetyk, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.

Pełnowartościowe śniadanie to zawsze dobry początek dnia. Należy jednak również pamiętać by regularnie spożywać od czterech do pięciu posiłków dziennie w postaci śniadania, drugiego śniadania, , podwieczorku i kolacji. Istotne jest, aby przerwy między kolejnymi posiłkami nie były dłuższe niż 4 godziny, ponieważ dłuższe odstępy czasowe mogą spowodować pogorszenie koncentracji, obniżoną zdolność do aktywności fizycznej, spadek nastroju.

Jak pokazują badania Polacy wiedzą, co jest dla nich dobre, jakich wyborów powinni dokonywać i poszukują produktów o naturalnym składzie i bez sztucznych dodatków. Jednak również widoczny jest trend wzrostu popularności produktów „convenience”. Spowodowany jest on szybkim stylem życia i brakiem czasu. Często przez to idziemy na kompromis i wybieramy „szybko” zamiast „prawidłowo”. Co jednak zrobić by kierować się wiedzą, którą już mamy? Warto mieć "pod reką" kilka wypróbowanych przepisów na smaczne i szybkie śniadanie, które możemy szybko przygotować, zarówno w tygodniu jak i w weekend. Dodatkowo świetnym uzupełnieniem, o którym należy pamiętać i które łączy prawidłowe żywienie z wygodną i poręczną formą będzie 100% sok do pierwszego śniadania lub saszetka musu owocowo-warzywnego do drugiego posiłku.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć