Strona głównaZdrowieŚniadania Polaków: jemy szybko i najczęściej to samo

Śniadania Polaków: jemy szybko i najczęściej to samo

Dobre śniadanie to dobry początek dnia. Eksperci zalecają, by było one zróżnicowane i bogate w wartościowe składniki odżywcze. Badania przeprowadzone wśród 600 Polaków pokazują jednak, że skład naszych śniadań ogranicza się maksymalnie do kilku dań. Jemy też dość szybko i często wykonujemy przy tym dodatkowe czynności, choć większość z nas uważa, że pierwszy posiłek dnia jest najważniejszy.
Śniadania Polaków: jemy szybko i najczęściej to samo [© Jacek Chabraszewski - Fotolia.com] jest dla Polaków najważniejszym posiłkiem dnia. O tym, że pierwszy posiłek dnia jest najważniejszy przekonanych jest aż 522 spośród 600 osób, które wzięły udział w ankiecie. Praktyka wydaje się to potwierdzać: blisko 97 proc. badanych zadeklarowało, że śniadanie je codziennie lub prawie codziennie. Aż cztery na pięć osób zjada je w domu, natomiast co piąta dopiero w pracy. Co ciekawe, aż 38 proc. ankietowanych deklaruje, że pierwszy posiłek dnia konsumuje w... łóżku.

Śniadanie w biegu

Pomimo zaleceń dietetyków, by pierwszy posiłek dnia konsumować w spokoju i powoli, trudno nam się do tego dostosować i znaleźć czas, by delektować się posiłkiem, kiedy nasza głowa jest już w pracy. Ponad jednej trzeciej badanych śniadanie zajmuje maksymalnie 10 minut, a blisko 42 proc. potrzebuje na to przynajmniej 15 minut. Niepokój wzbudza fakt, że całkiem spory odsetek społeczeństwa polskiego zjada śniadanie tak szybko, że nawet nie zauważa, kiedy – taką odpowiedź wybrały 32 osoby, co stanowi ponad 5 proc. badanych. Delektowania się śniadaniem doświadcza jedynie 15 proc. z nas.

Dietetyk dr Anna Januszewicz z wrocławskiego Instytutu Psychodietetyki zachęca, by zwłaszcza temu pierwszemu posiłkowi poświęcić więcej czasu. Śniadanie powinniśmy spokojnie przeżuwać przynajmniej przez około 20 minut, ponieważ dopiero po upływie tego czasu wyłączają się wszystkie sygnały głodu.

– Człowiek ma dwa sygnały : pierwszy z nich pochodzi z żołądka, drugi to sygnał metaboliczny (tzw. mózgowy), wyłączający głód dopiero wtedy, gdy jedzenie trafi do krwiobiegu. Powolne jedzenie pozwala nie tylko na napełnienie żołądka, ale także na wyłączenie metabolicznych sygnałów głodu związanych ze wzrostem poziomu substancji odżywczych we krwi, co ma miejsce dopiero po strawieniu jedzenia, około dwudziestu minut od rozpoczęcia jedzenia posiłku – tłumaczy dr Anna Januszewicz. – Powolne jedzenie sprawia, że już podczas posiłku możemy poczuć sytość, natomiast kiedy jemy szybko, istnieje ryzyko, że dopuścimy do przejedzenia się – dodaje dietetyczka.

Codziennie to samo?

Okazuje się, że . Tylko jedna na cztery przebadane osoby chętnie eksperymentuje z rana w kuchni, komponując nowe potrawy. Blisko połowa z przebadanych osób w swoim śniadaniowym menu ma zaledwie kilka dań, a co czwarty ankietowany zjada codziennie to samo. Nudno niekoniecznie znaczy jednak niezdrowo.

Jedzenie powtarzających się posiłków samo w sobie nie jest problemem, pod warunkiem, że dania są odpowiednio zbilansowane i zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Im większe zróżnicowanie dań, tym większa szansa na dostarczenie wszystkich niezbędnych składników. Wszystko jest w porządku, jeśli posiłki są pełnowartościowe, jak wieloskładnikowy koktajl albo musli. Jeżeli jednak na śniadanie prawie codziennie zjadamy parówkę lub kiełbasę z chlebem, z pewnością warte rozważenia jest urozmaicenie swojego.

Przez żołądek do nastroju

Tak jak dobrą praktyką jest uważne i powolne jedzenie, tak też jedzenie z innymi pomaga nam w celebrowaniu posiłku, kreowaniu pozytywnych nawyków i budowaniu więzi.

Dlatego też pozytywną wiadomością jest fakt, że podczas śniadania blisko dwie trzecie badanych lubi jeść śniadanie w towarzystwie. Jedynie co trzeci ankietowany woli jeść śniadanie w samotności. Być może, jest to dla niego chwila porannej kontemplacji lub idealny moment na zebranie myśli przed pracowitym dniem. Tym bardziej, że blisko jedna czwarta badanej grupy przyznaje, że podczas pierwszego posiłku myśli już o tym, co będzie robić danego dnia. Jedynie dla co piątej osoby śniadanie jest pewnego rodzaju osobistym rytuałem, w którym lubi się na chwilę zatracić. 33 proc. ankietowanych przyznało natomiast, że chętnie podczas śniadania swoją uwagę i wzrok kieruje na komputer, tablet lub . Eksperci radzą jednak, by w miarę możliwości tego unikać.

Pośpiech jest nieodłącznym elementem naszego życia. Coraz częściej, by być bardziej efektywnym, wykonujemy kilka czynności naraz, ale w przypadku jedzenia, warto na chwilę się zatrzymać i popatrzeć w talerz zamiast w ekran komputera.W ten sposób możemy przyjrzeć się jakie nasze jedzenie ma kolor, jak pachnie i jaką ma konsystencję. Jedzmy świadomie, ponieważ przyjemność czerpana z delektowania się śniadaniem pozytywnie wpływa na nasz całodzienny nastrój.

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

TRZY + CZTERY =

Komentarze

  • 09:01:00, 05-05-2017 ~gość: 213.241.93.xxx

    Śniadanie zazwyczaj szybkie ale zdrowe, najczęściej owsianka z owocami, bardzo lubię fitelle, dobry skład, jest smaczna i szybciutko jest gotowa
  • 19:59:51, 05-05-2017 ~gość: 92.217.34.xxx

    Ja często jem musli ale nie codziennie, staram się urozmaicać śniadania, ale zawsze musi być coś na ciepło.
  • 05:18:07, 29-05-2017 pielgrzym

    Powszechna opinia jest taka że śniadanie powinno być obfite, z czym zgadzam się...
    Ale czy właściwe jest jedzenie tych samych produktów na śniadanie ? Oczywiście pozostałe posiłki powinny być maksymalnie zróżnicowane, bo organizm potrzebuje różne witaminy i minerały...
    Uważam że wszelkie choroby najczęściej są wynikiem niedoboru minerałów i witamin...

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • EWST.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X