Witaminy D3 współdziałając z witaminą K2 powodują zatrzymanie utraty masy kostnej, która to odpowiada za utrzymanie zdrowych dziąseł i zębów na właściwym miejscu. Choroba przyzębia może wpłynąć na wiele części zęba – kość, korzeń czy dziąsła. Osłabione stanem zapalnym zęby, podczas żucia i zaciskania, łatwo doprowadzają do krwawień, a po dłuższym czasie nawet do wypadnięcia. Kiedy brakuje cennej witaminy D, kość która kształtuje się w szczęce, nie jest wystarczająco zmineralizowana. Jej niedobór powoduje próchnicę i wgłębienia w powierzchni zębów, tworząc dziury w szkliwie – wyjaśnia lek. Roman Borczyk z Kliniki Implantologii i Stomatologii Estetycznej Borczyk.pl.Największe niedobory witaminy D występują u osób starszych. Witamina D w organizmie człowieka reguluje gospodarkę wapniowo - fosforanową. Wapń z kolei wpływa na prawidłową strukturę kości i ich wytrzymałość. jest chorobą związaną z osłabieniem struktury kości w wyniku ubytku masy kostnej. Zjawisko to postępuje z wiekiem. W momencie pojawienia się niedoborów witaminy D, zaburzeniom ulega wchłanianie wapnia i dochodzi do rozmiękania kości, czyli osteomalacji. W konsekwencji, oba schorzenia zwiększają prawdopodobieństwo urazów, a proces rekonwalescencji po nich jest wydłużony.
Tak jak w przypadku wszystkiego z witaminą D należy postępować z rozwagą. Poważne skutki dla organizmu może mieć zarówno jej niedobór jak i nadmiar. Najnowsze badania pokazują iż niedobór witaminy D może być również przyczyną niepowodzenia przy wpajaniu się implantów. Zbyt małe ilości często skutkują krzywicą, osteoporozą, próchnicą oraz zębami podatnymi na uszkodzenia mechaniczne. Z tego powodu przyjmowanie witaminy D jest szczególnie istotne u dzieci, u których trwa mineralizacja kości i zębów. Jej nadmiar objawia się magazynowaniem wapnia, nudnościami, wymiotami oraz świądem skóry – dodaje doktor Roman Borczyk.Są trzy główne źródła witaminy D. Co ciekawe, ludzki organizm potrafi sam wytwarzać witaminę D pod wpływem słońca. Wystarczy około 15 minut bezpiecznego nasłoneczniania ciała dziennie, aby organizm wyprodukował więcej tej substancji, niż jesteśmy w stanie dostarczyć sobie pod postacią pożywienia. Powstaje ona w skórze pod wpływem prowitaminy, do której wytworzenia jest niezbędne właśnie słońce. Witamina D występuje także w sposób naturalny w wielu produktach spożywczych. Jej największe ilości znaleźć można m.in. w rybach, takich jak węgorz, śledź, dorsz, łosoś czy makrela, a także w kurzych jajach oraz wątróbce Występuje także w produktach żywnościowych takich jak sery żółte, mleko i masło. Trzecim źródłem są suplementy.
Tagi: zęby, witamina d
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Zapalenie przyzębia – odkryte biomarkery związane z chorobą pozwolą lepiej z nią walczyć
Witamina D zmniejsza ryzyko raka i chorób serca, ale głównie u osób z niższym BMI
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.