Strona głównaZdrowieŚliwki chronią kości starszych kobiet

Śliwki chronią kości starszych kobiet

Wiadomo już, że suszone śliwki są dobre dla jelit, ale nowe badania z Penn State sugerują, że owoce te być też korzystne dla zdrowia kości.
Śliwki chronią kości starszych kobiet [fot. Aleksander Wałkow from Pixabay]
Jak odkryto, suszone śliwki mogą zapobiegać lub opóźniać utratę masy kostnej u kobiet po menopauzie. Dzieje się tak być może dlatego, że owoce te osłabiają stany zapalne i - dwa czynniki przyczyniające się do utraty masy kostnej.

- U kobiet po menopauzie niższy poziom estrogenu może wywołać wzrost stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych, osłabiając kości, co może prowadzić do - mówi prof. Connie Rogers z Penn State. - Włączenie suszonych śliwek do diety może pomóc chronić kości dzięki spowolnieniu lub odwróceniu tego procesu - dodaje prof. Rogers.

Osteoporoza to zaburzenie, w którym kości stają się słabe lub kruche. Najczęściej rozwija się u kobiet w wieku powyżej 50 lat. Choroba dotyka ponad 200 milionów kobiet na całym świecie, skutkując niemal dziewięcioma milionami złamań każdego roku.

Jakkolwiek istnieją leki na osteoporozę, rośnie również zainteresowanie sposobami leczenia tej choroby za pomocą diety. - Owoce i warzywa, które są bogate w związki bioaktywne, takie jak kwas fenolowy, i karotenoidy, mogą pomóc w ochronie przed osteoporozą - wskazuje prof. Mary Jane De Souza. W szczególności suszone śliwki zainteresowały badaczy - wyjaśnia.

Nieustannie budowane są nowe komórki kostne, a jednocześnie usuwane są stare. Jednak po 40-tym roku życia ten rozpad starych komórek staje się szybszy niż tworzenie się nowych. Może to być spowodowane wieloma czynnikami, w tym stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym, tzn. brakiem równowagi wolnych rodników i przeciwutleniaczy w organizmie.

Suszone śliwki dają wiele korzyści odżywczych, takich jak minerały, witamina K, związki fenolowe i błonnik pokarmowy - wszystko to może pomóc osłabić część wspomnianych niekorzystnych efektów. Jak odkryto, jedzenie suszonych śliwek pomogło osłabić stan zapalny i stres oksydacyjny oraz wspierało zdrowie kości.

Badania kliniczne wykazały, że jedzenie 100 gramów suszonych śliwek (około 10 owoców) każdego dnia przez rok poprawiło gęstość mineralną kości przedramienia i dolnej części kręgosłupa oraz ograniczyło utratę tkanki kostnej.

Co więcej, 50 bądź 100 gramów suszonych śliwek dziennie przez sześć miesięcy zapobiegło utracie gęstości mineralnej kości i obniżyło TRAP-5b, marker resorpcji kości.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Osteoporoza - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Hospicja.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy